Přidat otázku mezi oblíbenéZasílat nové odpovědi e-mailem Zanussi FAE825V netočí se motor

Dobrý den,
potřeboval bych poradit s opravou pračky Zanussi FAE 825V, PNC: 9142811033 která nepere.
Napustila vodu a zastavila se.

Projel jsem diagnostický program a zjistil že vodu napouští, ohřeje (po 5-ti minutách ohřevu už byla dost horká), vypouští, ale motor se vůbec netočí ani na malé otáčky, ani na ždímání.
Buben se lehce otáčí, takže ložiska budou vpořádku.
Můžete mi poradit jak se k němu dostanu a co zkontrolovat? Respektive když do konektoru zapíchnu multimetr, tak co bych kde měl naměřit?
Mám nějaký návod, ale obrázky moc nesedí s mojí pračkou, nicméně polohy přepínače a funkce šli odvodit.

Jsou zobrazeny jen nové odpovědi. Zobrazit všechny
Předmět Autor Datum
Pračka má motor s uhlíky myslím. Co je zkontrolovat? Na vyhazování je času dost.... Nebo koupit jino…
Rusofil 25.06.2020 08:40
Rusofil
Díky za radu, trefa do černého. Co jsem našel na youtube postup demontáže motoru, tak moje pračka to… nový
pavelv75 25.06.2020 20:49
pavelv75
Sundavání motoru je zbytečnost a ztráta času - stačí položit pračku na záda a motor je celý přístupn… poslední
Breber 09.12.2020 21:32
Breber

Pračka má motor s uhlíky myslím. Co je zkontrolovat? Na vyhazování je času dost.... Nebo koupit jinou na náhradní díly https://www.sbazar.cz/Mojmir.Bem/detail/114428670-pracka-zanussi-fae825v-nahradni-dily . K uhlíkum zde: http://www.ebastlirna.cz/modules.php?name=Forums&file=viewtopic&t=52468

Odsuňte pračku, sundejte zadní dekl, dole je motor. Svlékněte plochý řemen, odpojte konektory. Povolte 4 (3) šrouby držící motor v patkách od bubnu. Motor pak jde vysunout buďto směrem dozadu, nebo dopředu. Položte jej na stůl. To co je na opačném konci, než řemen, jsou lamely kolektoru (komutátoru). Povolte držáky uhlíků (jsou dva), odpojte od nich konektóry, fastony, měly by od kolektoru samy odskočit tlakem pružiny uvnitř. Pokud jsou dost dlouhé. Objednejte nové dle odkazu, jsou li krátké... Dejte vědět, jak jste dopadl.

Díky za radu, trefa do černého.
Co jsem našel na youtube postup demontáže motoru, tak moje pračka to má jinak. Místo rozpůlení krytu a snadnému přístupu mám vzadu jen oválný kryt na 4 šroubech, ale jakžtakž jsem se k motoru dostal.
Tak jsem bez měření rovnou sundal motor, stačilo jen povolit 2 šrouby nahoře a odsunout celý motor dozadu. Pak se musela pračka naklonit a vyndat motor spodem.
Na první pohled bylo vidět že uhlíky nejsou v dobré kondici - komutátor byl pěkně zčernalý od jiskření, ale ne opálený od poškození vinutí.
Po sundání uhlíků se tyto vůbec nepohli, byly zadřené od prachu. Po rozhýbání měli ještě tak 15mm, ale všechno bylo vyhřáté, takže jsem k nim neměl důvěru. Po očištění komutátoru jemným smirkem bylo vidět že motoru nic není.
Zajel jsem tedy za místním servisákem a za 400,- u něj zakoupil nové uhlíky.

Kupovat díky ano, ale práci bych mu nesvěřil. Stačilo když jej otec zavolal před lety a když jsem přijel domů on do pračky klepal a zkoušel jestli ji tím neopraví. Na můj dotaz proč nespustí diagnostiku nebo nevyčte závadu mi sdělil že tahle pračka nic takového nemá. Nakonec prohlásil že je vadný programátor a oprava se nevyplartí - odborník na první pohled. Tak jsem zajel za důchodcem co zrovna zavřel servis pro radu a on mi k pračce stáhnul dokumentaci, protože mu ještě dobíhala licence servisních přístupů co si platil. Pak stačilo podle blikání LEDek najít kód závady. Závadou byl knoflík na otvírání dvířek, takže při zavření jazýček neměl sílu aby dost daleko zalezl a sepnul kontakt. Byl vypadlý čep, což opravila trocha tavící tyčinky aby znovu nevypadl.

Po složení vše funguje.
Trochu víc jsem se rozepsal, třeba se to pak někomu bude hodit.

Sundavání motoru je zbytečnost a ztráta času - stačí položit pračku na záda a motor je celý přístupný zespodu a přímo vidíte na uhlíky. Dnes jsem to přesně praktikoval. Ještě řeším zda preventivně nevyměnit řemen, když už budu dávat uhlíky a sundal jsem sušičku, co je na pračce normálně...

Zpět do poradny Odpovědět na původní otázku Nahoru