Přidat otázku mezi oblíbenéZasílat nové odpovědi e-mailem vypocet potrebne kapacity autobaterie

dobry den,

poterbuji technickou radu - potrebuji napajet pocitacovy vetrak autobaterii (neni v miste zasuvka, vetrak bude slouzit pro udrzeni pruvanu v krabici kde se bude susit maso)

1) potrebuji vedet, jakou kapacitu 12v autobaterie poridit, aby me vetrak vydrzel jet minimalne 14 dni nepretrzite; problem je vsak v tom, ze nevim, jaky ma vetrak odber ( https://www.alza.cz/arctic-p12-silent-120mm-d5524596.htm )

2) vetracek ma kabelaz 3pin, jak bych ho mel na autobaterii napojit? nejaka redukce napeti nebo rovnou prodlouzit + a - na baterku?

Dekuji za pomoc

Jsou zobrazeny jen nové odpovědi. Zobrazit všechny
Předmět Autor Datum
https://www.ventilatory.cz/ventilator-se-solarnim-panelem-bez-potreby-pripojeni-do-elektricke-site-x…
nerady 06.06.2020 09:26
nerady
Dobrý den,již delší čas sleduji tuto diskuzi,jako solárník doporučuji udržovací solární nabíječku do…
Lubomír 06.06.2020 10:24
Lubomír
Myslíš, že MPPT je zbytečný, když něco takového pro jeho potřeby dostatečného pořídíš od asi 150 Kč…
Jan Fiala 06.06.2020 11:37
Jan Fiala
Zapomínáte na ztráty vzniklé odběrem MPPT elektroniky z malého solárního panýlku.Sežere více než ten…
Lubomír 06.06.2020 11:55
Lubomír
Ta autonabijecka ma MPPT kontroller v sobe, stejne tak musi mit i regulator nabijeni, aby nedoslo k… poslední
Jan Fiala 06.06.2020 14:12
Jan Fiala

Dobrý den,již delší čas sleduji tuto diskuzi,jako solárník doporučuji udržovací solární nabíječku do auta k dobití baterie,nebo solární ventilátor za pár stovek,který při nedostatku energie ze soláru elektronika přepne k odběru z baterie,která bude dobíjena solární autodobíječkou,vše se nechá ošetřit elektronikou z ebay,nebo aliexpressu za pár korun.Nekupovat zbytečně MPPT dobíjecí regulátory,které se v tomto případě nevyplatí.Náklady krom baterie do tisícovky a splní to svůj účel.Klidně dejte normální baterii,po akci odpojíte ventilátor a solární dobíječka jí bude udržovat nabitou.Počítejte s tím,že v dobíječkách bývají amorfní články,které fungují i při zatažené obloze.Mám amorfní panely na střechách.Na základě této diskuze jsem včera při zataženém deštivém odpoledni sledoval kolik dávají,asi čtvrtinu plného výkonu,mám MPPT,ale z důvodu vysoké voltáže na výstupu z panelů a vyplatí se jako dlouhodobě využívaná věc ve směru výtěžnosti energie,zde je to však zbytečné.:-)

Myslíš, že MPPT je zbytečný, když něco takového pro jeho potřeby dostatečného pořídíš od asi 150 Kč a má současně vyřešeno i hlídání nabijeni baterie, přepnutí na baterii, když není slunce apod? Pak už jen připojí panel, baterku a ventilátor a nemusi nic řešit, pokud by chtěl jít touto cestou.

https://m.aliexpress.com/item/4000393723595.html

Smysl by to mělo, pokud bude sušit od května do půlky října.

Zapomínáte na ztráty vzniklé odběrem MPPT elektroniky z malého solárního panýlku.Sežere více než ten větráček.Když tam dá jen tu solární autodobíječku tak to postačí,žádný další systém.Připojit větráček s omezovačem napětí,vlastní zkušenost,třeba PC větráček jen škubne a je po něm,pokud je třeba 12,5 V a pojede to OK.V noci baterka postačí,jak se rozední bude dobíjena panýlkem z nabíječky,která je na autobateri 12V stavěna,bude to běhat stále bez jakéhokoli zásahu.Baterii někam do chladna,teplem zbytečně trpí,ale není to zase tak nutné.V autech baterie zkoušejí více za slunečných dnů a zatím to nikdo neřeší.:-)

Ta autonabijecka ma MPPT kontroller v sobe, stejne tak musi mit i regulator nabijeni, aby nedoslo k prebijeni. Jinak by se z toho maleho panelu nedostal ten deklarovany vykon. Vlastni mppt cast je v provozu pouze kdyz panel dodava a zivi se z nej, stejne jako u te autonabijecky.
Vyrobce u toho typu, na ktery jsem daval odkaz uvadi stand by spotrebu 10mA, co je snesitelne - to je v dobe, kdy je spotreba z baterie. V te chvili se hlida jen, aby nedošlo k vybiti pod nastavenou mez.

Zpět do poradny Odpovědět na původní otázku Nahoru