Jsou zobrazeny jen nové odpovědi. Zobrazit všechny
Předmět Autor Datum
Záleží, jaké broušení máš na mysli. Pokud pouze stržení hran nařezaného skla, jde to v celku dobře r…
Zerozero 27.05.2020 21:24
Zerozero
Pokud chceš opravdu jen strhnout hranu, stačí obyčejný karborundum brousek, za korunu kousek. Prostě…
Trilobit 27.05.2020 21:53
Trilobit
Ja potřebují rozřezat černe sklo do svařecke přilby na 4 kusy, ale aby přesně pasovalo do otvoru. Ta…
K.K 29.05.2020 07:46
K.K
Sklo se reze přesně, tolerance 2mm je tak do okenniho ramu.
Kenav 29.05.2020 08:12
Kenav
Kdyby mi stačila tolerance 2mm, tak to tu neřešim. To zvladne každý trouba.
K.K 29.05.2020 12:04
K.K
Nedovedu si představit do čeho může být potřeba taková přesnost, teda dovedu, ale určitě to nebude f… poslední
ml1 10.06.2020 15:24
ml1

Záleží, jaké broušení máš na mysli. Pokud pouze stržení hran nařezaného skla, jde to v celku dobře ručně kouskem prkýnka se smirkem.
Také lze, ale s dávkou opatrnosti a při malém přítlaku použít vibrační brusku. Vícekrát jsem to tak dělal, ale raději moc nedoporučuju, přece jen hrozí možnost rozvibrování a prasknutí skla. Sklo jsem položil naplocho na stůl, podložené látkou. Okraj přesahující kousek přes stůl. Sklo přidržel jednou rukou a druhou brousil vibračkou.

Pokud chceš opravdu jen strhnout hranu, stačí obyčejný karborundum brousek, za korunu kousek. Prostě na kosu, nebo i jemný brusný kotouč, náš sklenář používal pískovec. Základ je brousit pod vodou, aby byl brousek mokrý a na skle stála voda. Tak se nedostane skelný prach do vzduchu. A musí se brousit pomalu s jemným přítlakem. A opatrně, je velice snadné se pořezat. Držím Ti palce.

Nedovedu si představit do čeho může být potřeba taková přesnost, teda dovedu, ale určitě to nebude fotorámeček nebo svářečská kukla. Když jsem naposledy měnil sklo v hodinách, tam by se ztratil i centimetr, sklenář to uříznul naprosto hladce na milimetr přesně rozměr, co jsem mu dal. Do okna určitě půl centimetru neni žádná míra.
Na opracování skla se prodávají speciální korundové nástroje, ani nejsou zase tak drahé. Nemám s tím zkušenost, kromě toho, že jsem několikrát srazil hranu skla normálním brouskem jsem sklo nikdy neopracovával, ale v železářství kolem toho pravidelně chodim. Nebojím se, že by to nešlo, ale ono nepůjde jen o rozměr, ale o rovnost, uříznout sklo rovně neni takový problém, ale zachovat tuto rovnost potom dál (aby to nebylo do obloučku, a vůbec je otázkou, jaké jsou nároky na kvalitu té hrany, ono při desetině milimetru to už neni legrace), to chce už nějakého fortele. To už nebude jen otázka, čím, ale také jak postupovat, aby výsledná hrana byla ve všech směrech rovná a přesně tam, kde má být.

Zpět do poradny Odpovědět na původní otázku Nahoru