Přidat otázku mezi oblíbenéZasílat nové odpovědi e-mailemVyřešeno material na schodistove naslapy

Ahoj,

mame v baraku betonove schodiste a potrebujeme jej oblozit drevem. Jedna cast je pohledova a nase predstava je takovato:
https://cz.pinterest.com/pin/587227238897961615/
zadne kudrlinky, zadne presahy, co nejvice ciste.

Material jsme zvolili Jasan.

Mame nejake nabidky od truhlaru a jedna z nich je vyrazne levnejsi nez ostatni, ovsem nejsem si s ni uplne jisty. Levnejsi je pravedpodobne z duvodu uspory na materialu. Nechce pouzit jasanovou sparovku ale prisel s navrhem, ze jednotlive stupne a podstupnice udela tak, ze "jadro" podstupnice a stupnice bude tvoreno slepenymi smrkovymi hranolky a bude vlastne "oblozeno" jasanovym drevem o tloustce 5mm.. Rychly nakres jedne stupnice zasilam v priloze.

Otazka je, co si o tomto reseni myslite? Je vhodne lepit dve ruzna dreva? smrkovy vnitrech schodu oblozeny do jasanu? Ma to nejake vyhody/nevyhody pokud pominu, ze esteticka stranka v pohledove strane nebude uplne tak cista. Jako vyhodu beru usporu 35-40% financi (kdyz srovnavam naceneni tohoto truhlare vs naceneni ostatnich). Spise me ale zajima ta technicka stranka a zivotnost, jelikoz se ve dreve az zas tolik nevyznam a v tom, jak se chovaji ruzne druhy dreva uz vubec ne :)

Dekuji za rady a postrehy,

T.

Předmět Autor Datum
Lepené drevo poskladané vzájomne proti smeru letokruhov má svoje výhody lebo nevŕzga, neskrúti sa ča… nový
Nuda 14.05.2020 07:49
Nuda
Také máme obložky na betonových schodech.Ale truhláři to obkládali deskama co mají výplň něco jako h… nový
kap.dabac 14.05.2020 08:33
kap.dabac
Dobrý den! Ano, co se týká rozměrové stálosti, kroucení, případného vzniku trhlin a prasklin, bude s… poslední
vitovec 14.05.2020 10:00
vitovec

Lepené drevo poskladané vzájomne proti smeru letokruhov má svoje výhody lebo nevŕzga, neskrúti sa časom ani nepracuje pod vlhkosťou. Musí sa to vedieť robiť, jedine strojovo, špeciálnym lepidlom pod vysokým tlakom v lisovni a hlavne zo suchého dreva.

Rôzne druhy dreva nehrajú rolu lebo budú uložené v interiéri kde vládne recipročná mikroklíma. Dôležité je, aby bol povrch finálneho "zlepenca" zo všetkých strán, aj na strane kantu a na strane pokládky, ošetrený rovnakou vrstvou impregnácie.

(Lepené Eurokná sú tiež hranolky vzájomne polepené opačným rastom letokruhov z tvrdého dreva do ktorých sa až na záver frézujú výsledné falce okenných rámov. Laťovka /z čoho sa vyrába nábytok/ sú vlastne vedľa seba uložené hranolky "makociny smreku" polepené z oboch strán hrubšou dýhou, ale aj preglejka je zlepená z viacerých plátov dýhy so skrížením rezu v 90° roviny letokruhov jednotlivých plátov dýhy).

Také máme obložky na betonových schodech.Ale truhláři to obkládali deskama co mají výplň něco jako hobra a navrch to je dýhováno javor a jasan.Je to už více jak 15 let a dobrý.Akorát trochu odrápaný od velkého psa který po tom lítal jak splašený.Na stupnicích je nášlapný kobereček.Jinak je to všechno lepené včetně bočnic.Zatím nic neupadlo.

Dobrý den!
Ano, co se týká rozměrové stálosti, kroucení, případného vzniku trhlin a prasklin, bude se takto lepený schod chovat mnohem lépe, než plné masívní dřevo.Dobře je navržena kombinace dřev použitím smrku a jasanu. Jsou to dřeva středně sesýchavá, jejich koeficienty sesýchání a bobtnání jsou prakticky totožné.
Jíž před patnácti lety jsem pro osazení na chalupě "vyráběl" masívní zárubně /futra/ z třešně. Základní rámy byly z 50 mm borových fošen, zvrchu oblepených 15 mm prkny z třešně. Je to úspora vzácnějšího a dražšího materiálu, navíc spojená s lepšími mechanickými vlastnostmi výsledného celku. Futra jsou stále jako nová, bez jakýchkoli mechanických změn.

Zpět do poradny Odpovědět na původní otázku Nahoru