Přidat otázku mezi oblíbenéZasílat nové odpovědi e-mailem "Opěrná zeď" u meze

Neradím. Tlak navozenej zeminy ti časom vyvalí základ spolu s murivom. Žiadne vruty ani injektáž do pôvodnej, "rostlej" pôdy nepomôžu ani ako bude základový betón štvormo armovaný roxormi. Musí na tlak pôsobiť protiváha, dodatočné pevné spojenie s pôdou, ktoré sa nevyvráti tlakom zeminy, posuvom pôdy. Totižto každá pôda pracuje po vrstevniciach. Záleží od podložia, spodných vôd apod. faktorov. Niekedy sú to milimetre za roky, ale stačí na narušenie statiky.

Jedine je nutné spraviť každých cca päť bežných metrov T výkop smerom do brehu, teda na tvoju parcelu aspoň v dĺžke výkopu 150cm do hĺbky 80cm, zaarmovať celok takéhoto základu v tvare: T¯¯T¯¯T¯¯T na ktorom sa môže postaviť murivo oplotenia.

Samozrejme je ako bonus nutné vyviesť nosné stĺpiky prepojené s armatúrou zaliatou betónom zo základu dohora, až po vrch, až po finálne zakončenie plota betónovým, tiež armovaným vencom, aby ti poryvy vetra nezvalili komplet oplotenie.

Osobne som videl, ako si jeden svojpomocný kutilský pako na trnavskej tabuli (v okolí Cífera) vymuroval z bielych, pieskocementnových tehál zo severnej strany parcely, okrasné oplotenie cca do výšky 250cm, ktoré mu vietor komplet sfúkol, povalil oplotenie na jeho parcelu, lebo nemal v určitej rozteči nosné, armované stĺpliky, pevne, roxormi spojené so základom. Tehly iba cementovou maltou vymuroval na základovom betóne po celej dĺžke parcely, ako jednu čiaru priamej úsečky. Proste plocha jak hovädo námorného škunera vhodná ako plachta pre nápor a poryv vetra k jej sfúknutiu. A to je iba vzduch, čo potom tlak masy premočnej zeminy v zimných mesiacoch mrazov, pľúšťe, zrážok a pre pána jána sloty.

Reakce na odpověď

1 Zadajte svou přezdívku:
2 Napište svou odpověď:
3 Pokud chcete dostat ban, zadejte libovolný text:

Zpět do poradny