Přidat otázku mezi oblíbenéZasílat nové odpovědi e-mailem "Opěrná zeď" u meze

Ahoj,

chtěl bych poradit se stavbou "opěrné zdi". Mám zahrádku, kde na jedné straně pozemku je mez směrem dolu. Ubírá mi to cca 2m šíře využitelné plochy. Chtěl bych tam vyrovnat terén a srovnat to do roviny. Pod mezé jsou do země zakopané našikmo tlusté obrubníky (tloušťka cca 15cm). Potřebuji to vyřešit na délce cca 30m. Výškový rozdíl je tam cca 1m. V lokalitě není elektřina. Nejdříve jsem přemýšlel tam vybudovat opěrnou zeď ze ztraceného bednění opěrnou zeď, ale hledám jiné rychlejší, méně pracné řešení. Napadlo mě dát tam zemní vruty (https://www.dodasvacina.cz/zemni-vrut-eps-650x68-pro-sloupek-3x-zavit-m8), plotové sloupky a nějaký opěrný plech, který by mohl vydržet váhu zeminy, kterou se terén vyrovná. Ale nejsem si jistý jaký plech zvolit - vlnitý, trápézový nebo jiný? A jak musí být orientovaný, nebude probélm když vlny budou podélně? Moje představa byla mít sloupky 1,8m od sebe, použít vlnitý plech 2m dlouhý a 1m široký. Máte někdo s podobným řešením zkušenosti nebo měli byste jiné řešení?

Pro lepší představu přikládám i jednoduchý nákres, kde je červeně dokreslený zemní vrut s plotovým sloupkem.

Děkuji moc za rady.

Předmět Autor Datum
Neradím. Tlak navozenej zeminy ti časom vyvalí základ spolu s murivom. Žiadne vruty ani injektáž do…
Nuda 13.05.2020 10:12
Nuda
Posledni dobou koukam hodne po technologii vyztuzenyho svahu, ale znamena to bagrovat do minimalne 2…
bahno 13.05.2020 10:24
bahno
Ahoj, já bych nedělal jeden schod 100 cm, ale rozdělil bych to na 2 patra po 50 cm (výška), na tom s…
Kocour1234 13.05.2020 11:33
Kocour1234
Riešenie: [csm_podtitulka-gabiony-v1_694d0122d6.jpg] Gabion.
yYy 13.05.2020 18:19
yYy
Podle orientace svahu - sever, jih, východ západ bych svah jen srovnal a vysadil živý plot pokud je… poslední
Stefran 14.05.2020 07:39
Stefran

Neradím. Tlak navozenej zeminy ti časom vyvalí základ spolu s murivom. Žiadne vruty ani injektáž do pôvodnej, "rostlej" pôdy nepomôžu ani ako bude základový betón štvormo armovaný roxormi. Musí na tlak pôsobiť protiváha, dodatočné pevné spojenie s pôdou, ktoré sa nevyvráti tlakom zeminy, posuvom pôdy. Totižto každá pôda pracuje po vrstevniciach. Záleží od podložia, spodných vôd apod. faktorov. Niekedy sú to milimetre za roky, ale stačí na narušenie statiky.

Jedine je nutné spraviť každých cca päť bežných metrov T výkop smerom do brehu, teda na tvoju parcelu aspoň v dĺžke výkopu 150cm do hĺbky 80cm, zaarmovať celok takéhoto základu v tvare: T¯¯T¯¯T¯¯T na ktorom sa môže postaviť murivo oplotenia.

Samozrejme je ako bonus nutné vyviesť nosné stĺpiky prepojené s armatúrou zaliatou betónom zo základu dohora, až po vrch, až po finálne zakončenie plota betónovým, tiež armovaným vencom, aby ti poryvy vetra nezvalili komplet oplotenie.

Osobne som videl, ako si jeden svojpomocný kutilský pako na trnavskej tabuli (v okolí Cífera) vymuroval z bielych, pieskocementnových tehál zo severnej strany parcely, okrasné oplotenie cca do výšky 250cm, ktoré mu vietor komplet sfúkol, povalil oplotenie na jeho parcelu, lebo nemal v určitej rozteči nosné, armované stĺpliky, pevne, roxormi spojené so základom. Tehly iba cementovou maltou vymuroval na základovom betóne po celej dĺžke parcely, ako jednu čiaru priamej úsečky. Proste plocha jak hovädo námorného škunera vhodná ako plachta pre nápor a poryv vetra k jej sfúknutiu. A to je iba vzduch, čo potom tlak masy premočnej zeminy v zimných mesiacoch mrazov, pľúšťe, zrážok a pre pána jána sloty.

Posledni dobou koukam hodne po technologii vyztuzenyho svahu, ale znamena to bagrovat do minimalne 2m hloubky svahu. Pak se tam da jednoosa geomriz a na tu se vyvazuje licni stena, at uz z betonu nebo treba jenom gabionova mriz, s geotextilii a oseta. Material relativne levnej, vysledek dobrej, ale spousta kopani a co hur, spousta zhutnovani, coz mi dost komplikuje vyuziti bagru.
Mimochodem delaji se i betonovy prvky ve tvaru L(nebo i obracenyho T), ktery se tam naskladaji a drzi tu zeminu tim tvarem a zasypanim, ale zadna lace.
Jisty ale je, ze plotovy sloupek se zemnim vrutem to neudrzi. Mozna by pomohl druhy vrut vys a zakotveni zasypanym lanem, ale nespolehal bych na to.

Ahoj,
já bych nedělal jeden schod 100 cm, ale rozdělil bych to na 2 patra po 50 cm (výška), na tom spodním patře širokým cca. 1-2 metry bych udělal normálně záhony nebo keře nebo co potřebuješ. Případně to můžeš použít i jako vyvýšené záhony, když budeš stát o patro níže... ;-)
Rozdělíš tím i ten tlak. Na tu 50 cm stěnu můžeš použít i nějaké palisády nebo bych risknul i 2 namořené fošny na sobě s nopovou folii. Pár let to určitě vydrží...
m.

Zpět do poradny Odpovědět na původní otázku Nahoru