Přidat otázku mezi oblíbenéZasílat nové odpovědi e-mailem Jaký antenní zesilovač doporučujete

Ty údaje dole jsou parametry kabelu a vyjadřují útlum signálu v dB, na délku 100m a v závislosti na kmitočtu.
Co se týče kvality kabelu, tak například, pokud se nepoužije anténní předzesilovač a signál nemá dostatčnou rezervu, tak je kvalita kabelu dost důležitá, aby nevznikaly přílišné ztráty.
Pokud se ale použije anténní předzesilivač, tak ten v podstatě bere na sebe požadavky na citlivost a míru šumu. Tedy v podstatě nahrazuje kvalitu vstupního dílu TV. A i předzesilovač cca 10dB, zpravidla stačí ke kompenzaci ztrát v kabelu, pokud se nejedná o extrémní délky.
Tedy, pokud je signál dostatečný a s rezervou, což při použití předzesilovače zpravidla je, (případně v tomto případě lze ještě využít zisk rozbočovače), Tak kvalita kabelu nehraje až takovou roli. Ten kabel z odkazu plně vyhoví. Konstrukce bývá zpravidla že vnitřní drát je měď, dielektrikum pěnová hmota a stínění laminovaným hliníkem, plus doplňkové opředení drátky.
Stínění hliníkovou folií, je téměř dokonalé, ještě lepší, než jen opředení , je to jako plechová trubička bez pórů mezi drátky. Přídavné opředení zajišťuje dobré spojení po celé délce a snižuje odpor stínění.
Ani materiál vnitřního vodiče nehraje velkou roli, pokud se zajistí dobré spojení v konektorech (zabránění koroze a vlhkosti). Rozdíl ve vodivosti je nepodstatný, protože vysokofrekvenční signál se po vodiči šíří jen po povrchu (snad proto pomědění) a ve vyšších frekvencích dokonce jen okolo vodiče. Přesto bych se raději kabelu s hliníkovým jádrem pro jistotu vyhnul, je to takové šetření výrobcem za každou cenu. Plně vyhovující kabel s měděným jádrem stojí v obchodě asi něco přes deset korun, což je v pohodě. Takový mám u satelitu a v pohodě.
Jen ještě jedno. Tyto kabely jsou jednoplášťové a nejsou plně vhodné pro venkovní prostředí, slunce kabel degraduje.
Je proto vhodné, například od antény k rozbočovači umístěnému už uvnitř vést lepší kabel s ochranou proti sl. záření a pov.vlivům. Pak už dál běžným. Nebo venkovní část chránit třeba vsunutím do nějaké hadičky. Ale pravdou je, že já jsem tohle zanedbal při montáži satelitu a běžný kabel vede až k anténě. A je tam už asi 12 let a funguje to. Hlavně je potřeba zajistit aby se u antény do kabelu nedostala voda. Pokud dielektrikum navlhne kabel se prudce zhorší. :puff::beer:

Reakce na odpověď

1 Zadajte svou přezdívku:
2 Napište svou odpověď:
3 Pokud chcete dostat ban, zadejte libovolný text:

Zpět do poradny