Přidat otázku mezi oblíbenéZasílat nové odpovědi e-mailem Co mi to požírá česnek?

Kde si nabral istotu, že je to echt pažravec z rodu cesnakožrúta? Môže to byť aj fuzariová, hubová choroba. Cesnak vytrháš z polovice spráchnivený, dutý, odhnitý.

Teraz je už neskoro, jedine ku každému stvolu naliať z kanvičky silný roztok Sulky - sírovápna. Opakovane, minimálne 3x po sebe v priebehu desiatich dní.

Cesnak sa nesmie sadiť na rovnaké miesto najmenej sedem rokov ak bola zamorená pôda napríklad háďatkom a hubovými chorobami.

Cesnak sa musí moriť pred sadbou v Sulke, pôda dezinfikovať na jeseň Basamid granulat. (Drahá sranda ak si ho neschrastíš niekde v Holandsku alebo u farmárov v Maďarsku).

Vhodné je rotavátorom zapraviť do pôdy pred sadením silný roztok Hypermangánu, je to vynikajúci dezinfekčný prostriedok proti patogénnym hubám, spóram, plesniam, ale aj v istej miere odpudzuje pôdnych škodcov. Je pre rastliny neutrálny, nespáli korene ani stvoly.

Dusíkaté vápno je tiež vhodné zapraviť do pôdy v množstve 3kg na 25m2, uvalcovať a poliať, aby sa vytvoril "škraloup" na povrchu pôdy, len obsahuje dusík, ktorý je neželaný v prípade cesnaku. Takže sadiť cesnak až na nasledujúcu sezónu.

Reakce na odpověď

1 Zadajte svou přezdívku:
2 Napište svou odpověď:
3 Pokud chcete dostat ban, zadejte libovolný text:

Zpět do poradny