Předmět Autor Datum
Dobrý den,zde se pokuste podle obrázku najít odpověď::-) https://www.cesnek.cz/choroby-skudci
Lubomír 04.05.2020 11:00
Lubomír
Kde si nabral istotu, že je to echt pažravec z rodu cesnakožrúta? Môže to byť aj fuzariová, hubová c…
Nuda 04.05.2020 14:34
Nuda
Nuda, zase kecáš nesmysly, tak raději nic nepiš.Pokud je to houbová choroba, tak nějaké zalévání Sul…
Karel04 04.05.2020 16:04
Karel04
Ono to je trochu složitější.Pokud se rozvinula fuzarioza tak následně to napadne háďátko.Podle mě je…
kap.dabac 04.05.2020 19:17
kap.dabac
může to být Houbomilka poslední
paul 04.05.2020 20:11
paul

Kde si nabral istotu, že je to echt pažravec z rodu cesnakožrúta? Môže to byť aj fuzariová, hubová choroba. Cesnak vytrháš z polovice spráchnivený, dutý, odhnitý.

Teraz je už neskoro, jedine ku každému stvolu naliať z kanvičky silný roztok Sulky - sírovápna. Opakovane, minimálne 3x po sebe v priebehu desiatich dní.

Cesnak sa nesmie sadiť na rovnaké miesto najmenej sedem rokov ak bola zamorená pôda napríklad háďatkom a hubovými chorobami.

Cesnak sa musí moriť pred sadbou v Sulke, pôda dezinfikovať na jeseň Basamid granulat. (Drahá sranda ak si ho neschrastíš niekde v Holandsku alebo u farmárov v Maďarsku).

Vhodné je rotavátorom zapraviť do pôdy pred sadením silný roztok Hypermangánu, je to vynikajúci dezinfekčný prostriedok proti patogénnym hubám, spóram, plesniam, ale aj v istej miere odpudzuje pôdnych škodcov. Je pre rastliny neutrálny, nespáli korene ani stvoly.

Dusíkaté vápno je tiež vhodné zapraviť do pôdy v množstve 3kg na 25m2, uvalcovať a poliať, aby sa vytvoril "škraloup" na povrchu pôdy, len obsahuje dusík, ktorý je neželaný v prípade cesnaku. Takže sadiť cesnak až na nasledujúcu sezónu.

Nuda, zase kecáš nesmysly, tak raději nic nepiš.Pokud je to houbová choroba, tak nějaké zalévání Sulkou nepomůže.Za ty roky bys už mohl vědět, že Sulka je na háďátko zhoubné.Na houbové choroby se na moření používá nějaký fungicid, třeba Rovral Flo apod.

Ono to je trochu složitější.Pokud se rozvinula fuzarioza tak následně to napadne háďátko.Podle mě je nutno napadené rostliny odstranit a spálit.Modlit se že aspoň část zachrání.Ani postřik fungicidy mu nepomůže.To měl mořit před sázením.Já jsem česnek nedělal pomalu 7 let.Protože půda už byla pěkně promořena.Ono na malém pozemku dodržet pauzy pro cibuloviny je problém.Vždy se to časem promoří.

Zpět do poradny Odpovědět na původní otázku Nahoru