Přidat otázku mezi oblíbenéZasílat nové odpovědi e-mailem po odmražení kombinovaná lednice nechladí - je tam 20 st., v mražáku je jen -5

Myslím, že nějaké naklánění nebude nijak účinné. V okruhu je za normálního běhu kapalné chladivo ve srážníku a za ním, po průchodu výparníkem je plynné. Tak je nasáváno do kompresoru. Po delší odstávce může být chladivo v plynné a tekuté formě rozmístěno v okruhu i různě, podle teploty různých částí a kde se náhodně usadilo v tekuté formě.
Po zapnutí kompresoru dojde k nasátí plynné části a natlakováním se dá chladivo do pohybu. V krátké době se ustálí poměry a plynné chladivo začne ve srážníku kondenzovat. Nevím, kde by se mohla vytvořit nějaká kapsa, nejedná se o nějakou samotíž, pohyb chladiva je tlakový.
Pokud je lednice i mrazák plný a po odmražení obsah má vyšší teplotu, může trvat i několik hodin, než se znovu vychladí.
Jednokompresorová chladnička nejprve chladí mrazicí prostor a pro chladničku moc nezbývá. To by mohlo vysvětlovat hodně vysokou teplotu v ledničce. Ale po cca 12 hodinách je teplota asi i tak dost vysoká.
Je možno ověřit funkci tak, že se otevře mrazák za chodu kompresoru a zjistí jak se na výparníku tvoří námraza. Pokud je soustava v pořádku, vzniká mámraza poměrně rychle na celém výparníku. Pokud by se námraza tvořila třeba jen na půlce výparníku, znamená to zpravidla únik chladiva. To samé lze zjistit i v ledničce, zpravidla zadní stěna. Též by měla chladit celá. Ale pokud je ještě v mrazáku vysoká teplota, lednička bude chladit jen málo, možná i vůbec.
Také zkontrolovat nastavení termostatu. Pokud by ale lednice nevychladila ani po delší době, může to znamenat poruchu systému. Může se to stát i třeba nějakou manipulací (celkem zřídka) s lednicí, kdy by se mohla třeba uvolnit nějaká úsada v kompresoru a dostat se do ventilů. Pokud by nějaký ventil špatně těsnil, bude výkon velmi malý.
Dnes už se to snad nestává, ale kdysi dost často. Hospodyňka urychlila odmražení trochu odlupováním námrazy nožem. Pak se divila, proč už lednička nechladí :-) Ale to snad nebude. Záleží tedy na náplni mrazáku, pokud je plný může to trvat déle. Ale jinak těžko říct.

Reakce na odpověď

1 Zadajte svou přezdívku:
2 Napište svou odpověď:
3 Pokud chcete dostat ban, zadejte libovolný text:

Zpět do poradny