Přidat otázku mezi oblíbenéZasílat nové odpovědi e-mailem po odmražení kombinovaná lednice nechladí - je tam 20 st., v mražáku je jen -5

Dobrý večer,už sem tady čtl na to moc odpovědí: odmrazoval jsem kombinovanou lednici Electrolux.Po vysušení, se lednice zapla. Komprsor jede ale v mražáku je po cca 12 hod. od zapnutí jen -5, v ledničce asi 20. Někde jsem četl (byla to otázka právě na tohle téma/odpovídal technik) že po odmražení/zapnutí to může trvat až 24 hod než se teplota ustálí. Zajímá mě váš názor na to protože sem četl že když to po odmražení nenaskočí (prý se to někdy stane) tak je dobré lednici odpojit od sítě, párkrát jí naklonit na obě strany protože se tam mohla udělat "kapsa" která brání chladící kapalině, pak ji nechat opět 24 hodin stát a zkusit zapnout.

Předmět Autor Datum
Když s ní zacvičíte, tak pak počkat, než steče olej zpět do kompresoru. Pokud je jednokompresorová,…
Kiksfix 27.04.2020 23:24
Kiksfix
Myslím, že nějaké naklánění nebude nijak účinné. V okruhu je za normálního běhu kapalné chladivo ve…
Zerozero 28.04.2020 00:55
Zerozero
Dobrý den, po vašem odborném vysvětlení (su v tomto amatér) vám naprosto věřím. Potíž asi byla v tom…
habin 28.04.2020 21:28
habin
Nevím jak je to teď, ale před léty ( cca 24 let), jsem si to těsnění dveří objednával jako náhradní… poslední
nerady 28.04.2020 21:34
nerady

Když s ní zacvičíte, tak pak počkat, než steče olej zpět do kompresoru. Pokud je jednokompresorová, tak logika by říkala, že když je -5 v mražáku, že kompresor šlape. Takže máte možná pravdu. Taky pokud je jednokompresorová, tak je tam něco co ty pseudookruhy rozděluje. Nejspíš už chladiva bude méně. Já bych s ní zacvičil, nechal odstát, zkusil a pokud nic, tak chlaďaře. Nebo koupit jinou. Ale to jsou jen takové amatérské postřehy.

Myslím, že nějaké naklánění nebude nijak účinné. V okruhu je za normálního běhu kapalné chladivo ve srážníku a za ním, po průchodu výparníkem je plynné. Tak je nasáváno do kompresoru. Po delší odstávce může být chladivo v plynné a tekuté formě rozmístěno v okruhu i různě, podle teploty různých částí a kde se náhodně usadilo v tekuté formě.
Po zapnutí kompresoru dojde k nasátí plynné části a natlakováním se dá chladivo do pohybu. V krátké době se ustálí poměry a plynné chladivo začne ve srážníku kondenzovat. Nevím, kde by se mohla vytvořit nějaká kapsa, nejedná se o nějakou samotíž, pohyb chladiva je tlakový.
Pokud je lednice i mrazák plný a po odmražení obsah má vyšší teplotu, může trvat i několik hodin, než se znovu vychladí.
Jednokompresorová chladnička nejprve chladí mrazicí prostor a pro chladničku moc nezbývá. To by mohlo vysvětlovat hodně vysokou teplotu v ledničce. Ale po cca 12 hodinách je teplota asi i tak dost vysoká.
Je možno ověřit funkci tak, že se otevře mrazák za chodu kompresoru a zjistí jak se na výparníku tvoří námraza. Pokud je soustava v pořádku, vzniká mámraza poměrně rychle na celém výparníku. Pokud by se námraza tvořila třeba jen na půlce výparníku, znamená to zpravidla únik chladiva. To samé lze zjistit i v ledničce, zpravidla zadní stěna. Též by měla chladit celá. Ale pokud je ještě v mrazáku vysoká teplota, lednička bude chladit jen málo, možná i vůbec.
Také zkontrolovat nastavení termostatu. Pokud by ale lednice nevychladila ani po delší době, může to znamenat poruchu systému. Může se to stát i třeba nějakou manipulací (celkem zřídka) s lednicí, kdy by se mohla třeba uvolnit nějaká úsada v kompresoru a dostat se do ventilů. Pokud by nějaký ventil špatně těsnil, bude výkon velmi malý.
Dnes už se to snad nestává, ale kdysi dost často. Hospodyňka urychlila odmražení trochu odlupováním námrazy nožem. Pak se divila, proč už lednička nechladí :-) Ale to snad nebude. Záleží tedy na náplni mrazáku, pokud je plný může to trvat déle. Ale jinak těžko říct.

Dobrý den,
po vašem odborném vysvětlení (su v tomto amatér) vám naprosto věřím. Potíž asi byla v tom že termostat nebyl naplno. Je na 6 stupňů. Já to měl na 3 (ten člověk kterýmu patří ta lednice to tak má vždy). Na 3 tam bylo jen -5, po zvednutí na 6 bylo v mražáku během chvilky -20/kompresor zrovna běžel. Jak jste psal, zkontrolovat výparník při otevřených dveří mrazničky je už dost těžké. Už je tam námraza. Ale je všude stejná. Teď sem dal teploměr do lednice, uvidíme co zítra, možná se podívám ještě večer. Taky je okem vidět že na dvou místech guma u lednice v délce cca 10 cm nedoléhá. Snažil jsem se to nějak vyrovnat, vypadá že těsní líp než předtím. Uvidíme, jde také o 8 let starou lednici. Ale dobře si vzpomínám že když sem si od toho člověka bral něco z lednice (měl ten termostat jen na tu 3) tak jsem mu říkal že mu to málo chladí.

Zpět do poradny Odpovědět na původní otázku Nahoru