Přidat otázku mezi oblíbenéZasílat nové odpovědi e-mailem První sečení trávy

Ahoj,
vysel jsem cca 20 m2 nového trávníku. Několikrát denně kropím a těším se, až se to zazelená.
Na první sečení je doporučována kosa nebo srp. Přiznám se, že jsem s tím už dřív zkoušel, ale krom zlomené a tupé špičky kosy jsem ničeho nedocílil.

Můžu nový trávník pojezdit elektrickou rotační sekačkou s nabroušeným nožem nebo ho tím spolehlivě zničím a měl bych si pořídit ruční vřetenovku (která se taky uvádí jako alternativa)? Výhledově mě čeká zrytí a přesetí cca 150m2 trávníku, takže mi ani tak není líto tisícovky za sekačku, spíš jestli to není zbytečné...

Díky předem za názory.

Předmět Autor Datum
Občas dělám na rekonstrukci hřišť a ještě jsem nikoho z kosou lítat neviděl. Sekají to traktůrkama s…
Cat 27.04.2020 21:44
Cat
Tak nejprve je třeba pochopit, proč se to vůbec dělá. Ano, je to kvůli tomu, že traviny nejsou dosta…
Kurt 27.04.2020 22:24
Kurt
Když jsem vyséval trávník pře pár léty, tak jsem ho přikryl bílou netkanou, aby mi to nevyzobávali p…
patyk 28.04.2020 08:49
patyk
V každom prípade nový trávnik sekaj hodne navysoko (cca výška 12cm stvolov), prvé dve kosenia, necha…
Nuda 28.04.2020 12:52
Nuda
Po osetí stačí pořádně uválcovat a pak vyšší sečení a nemělo by se nic stát. První tráva je jemná, a… poslední
akaš 03.05.2020 22:15
akaš

Tak nejprve je třeba pochopit, proč se to vůbec dělá. Ano, je to kvůli tomu, že traviny nejsou dostatečně zakořeněny a při sekání rotačkou hrozí jejich vytahání z trávníku ven. To lze samozřejmě do jisté míry eliminovat použitím ostrého nože a pak také výškou sečení. Pokud to ale nedělá úplný trotl, lze i rotačkou nový trávník bez zásadního poškození posekat.

Když jsem vyséval trávník pře pár léty, tak jsem ho přikryl bílou netkanou, aby mi to nevyzobávali ptáci a nechodily po tym malé děcka. Když jsem to oddělal, tak tam byla už docela vysoká tráva. Tak 10cm určitě. Sundal jsem netkanou a nechal ještě tak dorůst do 15?cm. Vycházel jsem z toho, že čím větší plocha listu, tím větší kořeny(a čím větší kořeny rostlina má, tím větší může vyrůst(do genetického maxima)). Pak jsem to posekal el.sekačkou a nic se nezničilo. Velikost plochy mohla být taky tak 20m2. Uprostřed zahrady jsem měl půl roku stavební štěrk na plachtě. Po dvou létech už není nic poznat. Po jednom roce to ještě bylo takové řidší....

V každom prípade nový trávnik sekaj hodne navysoko (cca výška 12cm stvolov), prvé dve kosenia, nechaj trávnik najprv prvým rokom zosilnieť a prirodzene zahustiť koreňovú sústavu.

Rotačná kosačka síce strapká reznú ranu na rozdiel od lištovej, ale ak po každom kosení opakovane orosíš a poleješ travinu, zahojí sa. Kos skoro zrána alebo lepšie je podvečer a okamžite po kosení trávu polej.

V listoch sa tvoria fotosyntézou živiny, aby každá rastlina asimilovala ÚV žiarenie.

Nízko osekaj travinu až na jeseň, ale max. na 5cm, aby koreňová sústava nevymrzla.

Zpět do poradny Odpovědět na původní otázku Nahoru