Přidat otázku mezi oblíbenéZasílat nové odpovědi e-mailem Vypínač - výměna

Obracím se na elektrikáře.
Na hoblovce je originál vypínač, který je celkem nebezpečný. Potřebuji ho vyměnit
za vypínač se stop pádlem. Něco jsem našel na netu, ale nevím, jestli to jde jednoduše -
starý odmontovat a nový podle schématu zapojit. Jestli tam není třeba ještě nějaký
stykač, relé nebo něco podobného.
https://www.nahradni-uhliky.cz/nahrady-vypinacu-leader/nahrada-za-vypinac-spinac-leader-ck31-7-kontaktu-je-vypinac-dkld-dz05-7p/

Jsou zobrazeny jen nové odpovědi. Zobrazit všechny
Předmět Autor Datum
Na nebezpečný dřevoobráběcí stroj jako je hoblovka, pila a fréza doporučuji osadit spínač obsahující…
vitovec 26.04.2020 13:28
vitovec
Přesně tak. Ten teď tam je ten "páčkový". Stalo se mi, že jsem o vypínač při manipulaci s prknem zav…
faaic 26.04.2020 14:09
faaic
U klasického zapojení ovládání motoru tlačítky, t.j.- spínací tlačítko start, rozpojovací tlačítko s…
vitovec 26.04.2020 20:10
vitovec
Moc Vám děkuji. Popravdě, hledal jsem to v historii diskuzí, ale je toho tolik, že se mi to, bohužel… poslední
faaic 26.04.2020 20:19
faaic

Na nebezpečný dřevoobráběcí stroj jako je hoblovka, pila a fréza doporučuji osadit spínač obsahující relé /stykač/ a má pouze ovládací tlačítka start a stop. Oproti obyčejnému spínači se dvěma pevnými polohami /zapnuto, vypnuto/ zajistí to, že stroj se samovolně a nekontrolovatelně nerozběhne po případném přerušení dodávky proudu. To je velmi důležitý bezpečnostní prvek. Již se to zde, nebo na poradně.cz řešilo, byly tam i další odkazy, mimo toho vašeho v dotazu, na dodavatele těchto bezpečných vypínačů /ovladačů/.

Přesně tak. Ten teď tam je ten "páčkový". Stalo se mi, že jsem o vypínač při manipulaci s prknem zavadil a stroj se rozběhl.
Každopádně to musím vyměnit, tak jsem na netu objevil právě ten, co je na obrázku. Akorát nevím, jest-li bude stačit
jenom přepojovat dráty podle schématu a není nutné další relé. Přijde mi to, že bez dalšího příslušenství to nebude fungovat,
ale to právě nevím. Když vezmu vodiče, které odpojím od stávajícího spínače a zapojím je na nový spínač (viz obrázek),
tak by musel ten nový spínač mít v sobě nějaké relé nebo nějak musí při zapnutí kontakt přidržet do doby, než zmáčknu STOP.
A to je právě jádro otázky, jest-li on funguje zároveň jako relé, stykač. Prostě, jest-li bude držet kontakty zapnuté do doby,
než zmáčknu STOP.

U klasického zapojení ovládání motoru tlačítky, t.j.- spínací tlačítko start, rozpojovací tlačítko stop a cívka stykače s vlastním přidržovacím kontaktem je stykač zapínán a vybavován pouze elektromagneticky.
U zde řešených spínačů, ovládačů to funguje tak, že kontakty spínače jsou sepnuty mechanicky tlačítkem start a v sepnuté poloze jsou přidrženy malým relé. To relé je napájeno z fáze na odchodu do spotřebiče. Tlačítkem stop se sepnuté prvky mechanicky i elektricky vybaví a stroj se zastaví. Rovněž tak při přerušení napájení se sepnutý spínač vybaví - vypne. Podle schématu vámi uvažovaných ovládačů , by to takto mělo fungovat, i když popis není vyčerpávající. Ale prvek označený U by měl být tento přidržovací prvek, jsou tam schémata dvou variant napájení - buď mezi dvěma fázemi, nebo mezi fází a N vodičem /označ. A1/.
Jak jsem již uvedl, tento problém se již dříve řešil zde : https://www.poradte.cz/domacnost-a-bydleni/44468-vymena-trojf-vypinace-protahovacka.html Tam najdete více podrobností i možností obstarání různých typů spínačů.

Moc Vám děkuji. Popravdě, hledal jsem to v historii diskuzí, ale je toho tolik, že se mi to, bohužel, nepovedlo. Už ten odkaz prohlížím. Podle Vašeho popisu bude ten spínač, který je na původním obrázku a který chci objednat, bude přesně to, co potřebuji. Ještě jednou děkuji :-)

Zpět do poradny Odpovědět na původní otázku Nahoru