Jsou zobrazeny jen nové odpovědi. Zobrazit všechny
Předmět Autor Datum
Já bych to udělal obráceně. Nakreslil bych malůvky všech místností, kde chci jaké zásuvky, jaká svět…
Yarda 16.04.2020 10:27
Yarda
A pokud se tě bude ptát, jestli chceš natahat dráty hliníkem nebo mědí, že měď je dražší, tak chtěj…
Prasak 16.04.2020 17:49
Prasak
Hlinik se normalne taha a tahat se muze, ovsem od prurezu 16mm^2 nahoru. Takze v RD maximalne jako p…
bahno 16.04.2020 18:50
bahno
Že se může dávat hliník na hlavní přívody jsem taky zaslechl, ale nechápu, proč tomu tak je. Je to "…
Moas 17.04.2020 06:47
Moas
Jasne, primarne cena. A ono taky ty nevyhody hliniku, jako ze tece a vymackava se, jsou u tech velky… poslední
bahno 17.04.2020 07:54
bahno

Já bych to udělal obráceně.
Nakreslil bych malůvky všech místností, kde chci jaké zásuvky, jaká světla, kde a jaké vypínače, lustrové, schodišťové... A pak bych si s ním nad ty malůvky sednul a důkladně to rozebral.
Ta jeho malůvka je asi v pořádku. Asi jako když někdo chce nakreslit návrh auta, tak tam nakreslí čtyři kola a volant.

A pokud se tě bude ptát, jestli chceš natahat dráty hliníkem nebo mědí, že měď je dražší, tak chtěj měď. Hliník se snad do obytných objektů ani nesmí dávat a když je ve zdi hliník, tak je to potenciální problém.

A zajímej se, kdo vám bude dělat revizi.

Napadá mne, jestli můžeš zjistit, komu ten elektrikář už něco dělal, zeptat se, jak s tím jsou spokojeni. Teď jsem měl to potěšení vidět instalaci, tahal to tam pachatel co měl zlaté ručičky, jen mu do nich na$rat a revizák co na to veledílo vydal revizní zprávu to teď nejspíš vydává za třetí odboj, že tím škodil komunistům.

A pokud se tě bude ptát, jestli chceš natahat dráty hliníkem nebo mědí, že měď je dražší, tak chtěj měď. Hliník se snad do obytných objektů ani nesmí dávat a když je ve zdi hliník, tak je to potenciální problém.

Na to už se nikdo neptá, hliník se už pár desítek let netahá. Pokud vím, tak ani nesmí.

Hlinik se normalne taha a tahat se muze, ovsem od prurezu 16mm^2 nahoru. Takze v RD maximalne jako privod od elektromerovyho rozvadece. Coz bych klidne akceptoval, zejmena pokud bude dlouhej jak Lovosice. Bezne k zasuvkam, svetlum a podobne nepripada v uvahu a nikdo soudnej ho nepouzije, ostatne i sehnat dneska AIKY 2.5 bude docela orisek.

Že se může dávat hliník na hlavní přívody jsem taky zaslechl, ale nechápu, proč tomu tak je. Je to "jenom" kvůli ceně? Takové vedení nemá obvykle jen pár metrů a toho kovu je tam hafo, umím si představit, že cenový rozdíl tam bude významný... převáží to nevýhody hliníku?

Jasne, primarne cena. A ono taky ty nevyhody hliniku, jako ze tece a vymackava se, jsou u tech velkych prumeru dost eliminovany tim prumerem a tvarem pouzivanych svorek. Proste to dotahnes pres perovku a ten tlustej bajlak tomu neuhne jako tenka 1.5. A taky tenhle prumer nezkrehne v case, kdy by to bylo relevantni. Takze s prurezem nevyhody vyznamne klesaji a vyrazne stoupa cenova vyhodnost.

Zpět do poradny Odpovědět na původní otázku Nahoru