Přidat otázku mezi oblíbenéZasílat nové odpovědi e-mailem Modrá žárovka

Zdravím prosim vás chtěl jsem vyzkoušet jednu modrou žárovku do auta která se mi válela doma. Svítí všechno ale nesvítí modře ale je v modré baňce :D . Nerozumím tomu, vím že jsou modré světla na silnicích zakázány ale jen mě zajímá proč nesvítí modře když sama o sobě je žárovka celá modrá :D Předem díky moc

Jsou zobrazeny jen nové odpovědi. Zobrazit všechny
Předmět Autor Datum
Modré zabarvení baňky je spíš jen jakási frajeřinka bez valného účinku. Aby bylo světlo skutečně mod… nový
Zerozero 03.04.2020 00:41
Zerozero
Ta modrá baňka je filtr. Modrá a žlutá barva jsou doplňkové (komplementární) barvy. Protože žárovka… poslední
leo 03.04.2020 09:30
leo

Modré zabarvení baňky je spíš jen jakási frajeřinka bez valného účinku. Aby bylo světlo skutečně modré, muselo by sklo být probarvené v celém objemu a velmi tmavé. Takto získané modré světlo by bylo velmi slabé, protože ve světle žárovky je modrého spektra nejméně.
Mírně modré zbarvení je jen tak, aby příliš neomezovalo svítivost. Silné světlo halogenu tento "filtr" snadno přemůže a ven prochází normální celé spektrum. V hlavním světelném toku to téměř není znát. Ale v určitém úhlu, zpravidla mimo hlavní směr, bývají znát mírné namodralé odlesky v parabole.
To je asi tak celé. Hlavně to zajímavě vypadá, zabalené v průhledném blistru v prodejně, nejlépe s nápisem blue efect, nebo podobně a vyšší cenou. :-):beer:

Ta modrá baňka je filtr. Modrá a žlutá barva jsou doplňkové (komplementární) barvy. Protože žárovka je sama o sobě šmejd - svítí nažloutlým světlem, tak to výrobce vylepší tím, že dá modrou baňku a výsledné světlo po složení barev je více bílé, než by bylo od samotného vlákna žárovky.

Zpět do poradny Odpovědět na původní otázku Nahoru