Přidat otázku mezi oblíbenéZasílat nové odpovědi e-mailem Čím natřít nový dřevěný plot?

Mám nařezané a ohoblované plaňky a rýgle na nový plot.
Zatím prosychají druhý měsíc.
Prosím o rady, čím je napustit, natřít.
Preferuji světlý odstín s tím, že časem to stejně ztmavne.
Truhláři mi doporučili silnostěnou lazuru Soudal luxus. Bojím se ale, že se to za pár let začne loupat.
Předpokládám, že co osoba, to jiný názor, ale sem s nimi, prosím :-)

Předmět Autor Datum
Osobně jsem použil také silnostěnnou lazuru sokrates s předchozí penetraci dle technologických postu…
pařez 29.03.2020 17:54
pařez
Jedine olej, použi ľanový. Dá sa náter opakovať. Fermež ľanová je hustá a vytvorí film so stekancami…
Nuda 29.03.2020 18:33
Nuda
Dobrý den. Souhlas s "Nudou". Na základě vlastních i sousedových zkušeností s ošetřováním venkovního…
vitovec 29.03.2020 19:57
vitovec
Jasne, nejlip hned u zahonu s rajcaty. Preji prijemnou rakovinu. Pro zlepseni efektu si upecte burta…
re4zon 29.03.2020 20:02
re4zon
Natírat čímkoli dřevo u záhonu s rajčaty by mne ani ve snu nenapadlo, tam jen neupravené, nejlépe mo…
vitovec 29.03.2020 20:44
vitovec
Tak abychom si to ujasnili: 1. Co sam delate je mi ukradene a nikdo se na to neptal, resim to co tu…
re4zon 29.03.2020 22:59
re4zon
Na klasické fermeži nevidím nic závadného - je to historicky ověřený SPRÁVNÝ (a taky ekologický) způ…
touchwood 30.03.2020 08:23
touchwood
Jednoznacne olejovou tenoovrstvou lazuru, ta se nikdy loupat nebude. Nejlepsi ze zkusenosti z okoli…
re4zon 29.03.2020 20:00
re4zon
Dobrý den pane "HamHam". Dovolte, abych se Vám omluvil za to, že jsem sem, jako i předtím "Nuda", vn… poslední
vitovec 30.03.2020 13:03
vitovec

Osobně jsem použil také silnostěnnou lazuru sokrates s předchozí penetraci dle technologických postupů a začala se loupat a praskat. Obrousil jsem to, a napustil tenkovrstvou a je klid. Stejná silnovrstvá ,na podbití kam nejde přímé slunce drží perfektně. Na plot na chalupě jsem pak už použil luxol a zdá se mi to jako nejlepší volba. Ale co člověk to názor. Tohle je moje zkušenost. V podstatě jde o vzhled . Když se spočítá cena nátěru tak o tolik , aby se to vyplatilo cenově to vlastni životnost planěk neprodlouží.

Jedine olej, použi ľanový. Dá sa náter opakovať. Fermež ľanová je hustá a vytvorí film so stekancami, slzičkami.

Potom na druhý rok nejakým transparentným Luxolom s ochranou proti ÚV na bázi prírodných živíc a voskov.

Drevo na slnečnom ÚV a na celoročných atm.zrážkach rokmi vždy zošedne.

Beztak plotovky nakoniec fest, 4x po sebe napustíš starým, vyjazdeným motorovým olejom s olovom, dehtami, sadzami vyžobraný v 50l bareloch z autoservisu lebo je zadarmo a dokonale ochráni drevo na celý tvoj život a život tvojich vnúčat.

Dobrý den. Souhlas s "Nudou". Na základě vlastních i sousedových zkušeností s ošetřováním venkovního dřeva na chalupách v podhůří Šumavy, se nejlépe osvědčily nátěry horkou lněnou fermeží, nebo horkým vyjetým olejem. Nejlepší je pěkně černý z traktoru. Ekologům asi hrůzou vstávají vlasy na hlavě, ale je to tak!

Natírat čímkoli dřevo u záhonu s rajčaty by mne ani ve snu nenapadlo, tam jen neupravené, nejlépe modřínové dřevo. Ale třeba ošetření štítu, nebo vrat staré stodoly .....to je jiná, jde o životnost a účinnost nátěru. Věřte, peníze nemusím ani v nejmenším řešit, o ty vůbec nejde. S tím buřtem a titulem jste to příteli trochu přehnal!

Tak abychom si to ujasnili:
1. Co sam delate je mi ukradene a nikdo se na to neptal, resim to co tu radite jinym.
2. Vase majetkove pomery me nezajimaji, machrovat muzete jinde. Naopak, preju vam to, ale o to mene se pak da chapat natirani cehokoliv vyjetym olejem. U zebraka, ktery horko tezko sezene par prken, bych to mozna pochopil.
3. Zrejme mate dost penez, ale logickeho mysleni pramalo. Nater se provadi predevsim kvuli zivotnosti, protoze novy plot stoji penize. A ucinnost proto, aby se nater nemusel obnovovat. To totiz stoji zase penize. Jiny duvod, nez setreni, to tedy nema a mit nemuze. Pokud tedy nekdo nechce za kazdou cenu koukat zrovna na drevo nasakle dehtem.
4. Nevim nic o zadnem pratelstvi. A prase neni titul, ale oznaceni. Z vyse uvedeneho vyplyva, ze jeste velmi mirne, u pritele bych pouzil ostrejsi vyraz. Vyjety olej je hodne velka prasarna a patri do sberneho mista. A to rikam jako odpurce fanatickych ekologu.

Dobrý den pane "HamHam". Dovolte, abych se Vám omluvil za to, že jsem sem, jako i předtím "Nuda", vnesl ten problém s použitím vyjetého oleje. Nebylo to doporučení k použití, ale jako příklad levného, trvanlivého a účinného, i když "fujtajbl" ošetření dřeva. Vždyť i ty nejlepší a nejúčinnější léky mívají nejhorší a nejškodlivější vedlejší účinky. Pan "re4zon", jsa jistě v nedobré náladě, něco mu asi chybí, nebo něco přebývá, :-) mne zde za to již dostatečně vyplísnil! :-)
Teď zpět k těm nátěrům : Před časem radil v "Chataři a chalupáři" natěrač - praktik, používat na nátěry dřev. štítů, pergol, bednění, plotů a pod. nátěr 1 dílem synt. tenkovrstvého lazurovacího laku Luxol, smíchaného s 1 dílem lněné fermeže. Proti samotnému Luxolu, kde je povrch tvrdší, náchylnější vlivům povětrnosti, vznikne přídavkem lněného oleje dlouhodobě pružnější, odolnější a trvalejší povrch. Osobně vyzkoušeno a mohu to doporučit. První nátěr rýglů a planěk /prken/ doporučuji provést před montáží /aby byl i ve spojích/, druhý nátěr pak po montáži "na stojáka". Pokud toho máte hodně, je dobré ten první nátěr provést máčením jednotlivých dílů.
Dále nezapomeňte na správné rozměrové úpravy rýglů a planěk. Musí být upraveny tak, aby voda co nejrychleji odtékala z povrchu těchto dílů plotu, neprolínala a nezatékala do spár a řezů. Mají-li obdélníkový rozměr, plaňky řezat "na pokos", aby voda dobře odkapávala a nevsakovala se do řezu, rýgle mají mít lichoběžníkový profil, aby z horní strany voda dobře odtékala a kapky na spodní straně odtékaly směrem ven a nevzlínaly do spáry.

Zpět do poradny Odpovědět na původní otázku Nahoru