Přidat otázku mezi oblíbenéZasílat nové odpovědi e-mailem Dezinfekce roušky UV zářením a ozónem

Zajímal by mne Váš názor na možnost dezinfekce roušky ze sáčku na vysavač kontaminované koronavirem pomocí UV záření kombinované s ozónem. Tyto sáčky mají mnohem lepší účinnost než bavlněné které je možno vyprat a vyžehlit na vejvyšší teplotu. Všimnul jsem si , že vnitřní vrstvy sáčku jsou z jiného jemnějšího materiálu než venkovní. Nevím vydrží-li tyto materiály sterilizaci lihem? Např. 75%ní líh? Tak mne napadlo sterilizovat tyto tkaniny germicidní žárovkou kterou jsem objevil na Aliexpresu asi za 2,5 až 3,5 USD (podle počtu LEDek, stačí zadat ve vyhledávači na Aliexpressu "germicidal bulb" a hned Vám to vyskočí jako první nebo druhá). Navíc to vyrabí sekundarne ozón, takže kdyby se tkanina s žárovkou uzavřely do 3,8 l sklenice na okurky tak ozón by se tam udržel a treba za hoďku zlikvidoval viry a ještě by na tkaninu pusobilo UV záření, na které jsou prý koronaviry háklivé. Oproti rtuťové výbojce (horské slunko) to má tu výhodu že žárovka je LED, tolik nehřeje, asi nemůze dojit ke vzplanutí roušky, když bude blizko, no a nízká spotřeba elektriky. Kdyby se do té třílitrovky dal malej 12V ventilátorek z PC, tak by to zabezpečovalo cirkulaci ozónu, aby se dostal všude do všech vrstev sáčku (používám 5tivrstvej do vysavače Rowenta).
Díky za Vaše podnětné připomínky.

Jsou zobrazeny jen nové odpovědi. Zobrazit všechny
Předmět Autor Datum
Peroxid vodíka h2o2, čistý 3% alebo 35% roztok riedený vodou. Chlór, Savo, len to páchne aj po prepr…
Nuda 24.03.2020 17:18
Nuda
Ty vícevrstvé pytlíky do vysavače mají vnitřní asi 4.-5. vrstvu z velice jemné netkané textilie, šlo…
FalsnySobik 24.03.2020 19:04
FalsnySobik
Stejně dýcháte okolo. Té improvizované roušky. To byste musel mít třeba silikonové těsnění těsně při… poslední
Kiksfix 25.03.2020 17:30
Kiksfix
Že bakterie a viry zlikviduje záření v mikrovlnce je omyl. Zlikviduje pouze, pokud jsou ty potvory n…
Zerozero 25.03.2020 00:35
Zerozero
přesně: do misky, přelít vařící vodou z konvice. dát na 2 min "usušit" do mikrovlnky. toho coronu c… nový
lední brtník 25.03.2020 02:08
lední brtník
Ani som sa nesnažil tak dlhú otázku prečítať. Keď prídem domov prežehlí sa rúško žehličkou ktorá má…
fade 24.03.2020 20:55
fade
Ešte je možné sušičom na vlasy horúcim vzduchom.Ten dáva tiež okolo 80-100stupňov stačí minuta. nový
fade 25.03.2020 15:37
fade
Budete li mít koronavirus na roušce ze sáčku do vysavače, tak jakékoliv sterilizace vám již netřeba.… nový
Kiksfix 25.03.2020 17:26
Kiksfix

Peroxid vodíka h2o2, čistý 3% alebo 35% roztok riedený vodou. Chlór, Savo, len to páchne aj po prepraní mydlom vo vlažnej vode.

Vírus obsahuje vodu, je obalený v roztoku, teda každá mikrovlnka pustená na plné gule (aj relatívne suché rúško priamo sňaté z hriešne krásneho ksichtu), zlikviduje v priebehu piatich minút pri výkone 900W RNA štruktúru skrutkovice tejto špiny americkej, kapitaľistickej, zahnívajúcej vzídenej z dielne vrahov z volstrídu, nasmerované na ľudovodemokratické zriadenia a komunistami poslušne prevychovávané celé národy sveta.

Ty vícevrstvé pytlíky do vysavače mají vnitřní asi 4.-5. vrstvu z velice jemné netkané textilie, šlo mi o to jestli savem nebo lihem té netkané textilii neublížím a bude mít po třebac 5ti minutovém namočení a následném vyprání ve vlažné vodfě dobré filtrační vlastnosti jako před tím.... asi tak

Stejně dýcháte okolo. Té improvizované roušky. To byste musel mít třeba silikonové těsnění těsně přiléhající okolo té roušky. Tedy celoobličejovou masku s odpovídajícím filtrem. Rouška není určena pro vás, ale pro jiné, abyste je nepoplival. A na to stačí i ten hadr.

Že bakterie a viry zlikviduje záření v mikrovlnce je omyl. Zlikviduje pouze, pokud jsou ty potvory na, nebo v něčem, co se vlnami ohřeje na teplotu,která je zničí. Ale pokud například bude virus na povrchu, který se vlnami neohřívá, třeba na skle, tak si ho vlny vůbec nevšimnou.
Pokud je objekt menší, než je vlnová délka, tak se do něj vlny neabsorbují.
Bylo by to možné tak, že by se rouška předem namočila. Pak by se v ní voda začala vařit a sterilizace se provedla klasicky teplem.

Ani som sa nesnažil tak dlhú otázku prečítať.
Keď prídem domov prežehlí sa rúško žehličkou ktorá má 90-100 stupňov z oboch strán, (zabere to asi 20 sekund) a je ako nové a hlavne použitelné aj 100x.
Načo vymýšlať nejaké sprostosti.
Bez urážky.

Budete li mít koronavirus na roušce ze sáčku do vysavače, tak jakékoliv sterilizace vám již netřeba. Jinak myslím, že vymáchání v lihu by měl přežít. Já tak máchám jednorázovou, už týden. Tedy zatím 2x, protože mám doma dost kachen a jiných dobrot. :beer:

Zpět do poradny Odpovědět na původní otázku Nahoru