Přidat otázku mezi oblíbenéZasílat nové odpovědi e-mailem Kdy dát do země velmi ranné brambory?

Dobrý den,
letos jsem poprvé koupil velmi ranné brambory a váhám, kdy je dát do země. Někdo je dává už na Josefa. Mám zahradu víc než 500 n.m. a jelikož se má ochladit, tak nevím, kdy je dát do země. Co myslíte, dát je zítra nebo ještě počkat?
Díky

Předmět Autor Datum
Najprv ich každopádne nechaj na svetle, v teple, voľne rozložené v prepravke naklíčiť, aby sa objavi… nový
Nuda 20.03.2020 08:24
Nuda
Naklíčené jsou již celkem pěkně. Klíčky mají cca 1 cm. Mám tedy počkat až odezní to ochlazení? nový
Romhaus 20.03.2020 08:32
Romhaus
Puda musi mit 8°C v zemi sejim nic nestane ale az vylezou tak hlidat to už mraz vadi,musi se vzdy vč… nový
Kenav 20.03.2020 09:52
Kenav
Smelo posaď ak majú klíčky. Len nesať hlboko do pôdy, ale do plytkého rigólu, ktorý môžeš porád navy… nový
Nuda 20.03.2020 10:55
Nuda
Nahledej si "rychlení brambor". nový
čumil old 20.03.2020 18:44
čumil old
Bydlíme v 260m.n.m. Když počasí dovolí dávám je na Josefa. Do řádku dám hnůj a do něj brambory a při… poslední
pařez 21.03.2020 12:58
pařez

Najprv ich každopádne nechaj na svetle, v teple, voľne rozložené v prepravke naklíčiť, aby sa objavili aspoň 3mm hrubé, pevné klíčky na hľuzách. Až potom ich zasaď. Neunáhliš proces ak budeš sadiť skôr.

Týmto iniciuješ podporu rastu aj v chladnej pôde.

Zemiaky bez predklíčenia, navyše uložené v studenej pôde, môžu byť tie najskoršie z radov skorých grulí, ale budú stáť v pôde celý jeden mesiac bez pohnutia, totálne zaspaté do doby, než sa vrchná pôda dostatočne prehreje. Akurát ich môže napadnúť škodca, kováčik, mnohonôžka, apod. háveď (ak nemáš zamorenú pôdu háďatkami, tie napadnú vlásočnoce korienkov zemiakov).

Smelo posaď ak majú klíčky. Len nesať hlboko do pôdy, ale do plytkého rigólu, ktorý môžeš porád navysko okopcovať, aby si sa po vzídení nemusel paprať s ohŕňaním dodatočne. Síce je to druhé okpcovanie vhodné z dôvodu narušenia naklíčených burín.

Ak sú zemiaky vysoko okopcované, dlhšie im trvá prerastenie s olistením, ale okamžite sa začnú na korienkoch tvoriť hľuzičky priamo v okopcovaní, lebo je zem nad povrchom v kopci vzdušná a Slnkom prehriata čo podporuje nasadenie mladých hľuzičiek zemiakov na koreňových vlásočniciach. Tento spôsob vysokého okopcovania nad horizontálnym povrchom vógrisu pôdy uplatňujú americkí, kapitaľistickí, buržoázni, západní Holanďania. (ich odroda Mózart - ružáky AB nemá chybu, chuťovo TOP na trhu, so zlatou visačkou NoI, len sú velice háklivé na pôdnych škodcov, musí sa vykonať dezinfekcia pôdy. No ale zase cpať do pôdy Basamid Granulát nie je kóšer, ja to síce robím sporadicky, Basamid zapravím na jeseň spolu so zafrézovaním zeleného hnojenia horčicou do pôdy a uvalcovaním povrchu ak je teplota pôdy ešte 15°C).

Mrazíkov sa neboj, nemaj obavy. Ak by vrchy olistenia ošľahol mrazík v čase májových zmrzlíkov, zemiakom neublíži, síce olistenie uschne, ale obratom obrazia zo zeme nové výhonky.

Len dúfam, že tvoja sadba je originál od pestovateľov, nie že máš grule odložené zo svojej minuloročnej sadby. Lebo takáto sadba nemá ten správny výnos, úroda je iba polovičná a je určite napadnutá nejakou baktériózou alebo virózou.

Ono je možné s odretými ušami sadiť ešte jeden rok zo svojej uchovanej sadby, ale je nutné každý druhý rok si objednať alebo kúpiť "čerstvé" sadivo.
----------------------------
Osobne beriem diferencovanú sadbu každý rok z ovosadby.cz Mikulčice, v I. rade výhradne skoré rúžáky na okamžitý konzum z pôdy počas leta, varný typ lojové AB a v II. rade poloneskoré tiež rúžáky AB na uskladnenie.
https://www.ovosadba.cz/sadbove-brambory/

Sadivo namorím v roztoku Hypermangán s vodou, omočím sadbu 3x po sebe po tri dni za sebou iba na dobu desať minút a nechám voľne v skleníku obschúť a na teple a svetle mierne naklíčiť.

Hypermangán je tiež velice vhodná dezinfekcia do pôdy, poliať roztokom v krhle pôdu tesne pred frézovaním a sadením hľúz do jarkov.

Bydlíme v 260m.n.m. Když počasí dovolí dávám je na Josefa. Do řádku dám hnůj a do něj brambory a přihrnu hned hrobky. Je pravda, že kolikrát tam brambory leží a stejně to nic nedělá. Ale holt když je počasí jako bylo předešlé dny, tak je člověk na tu zahrádku nadržený. V 500m.n.m a s letošní předpovědí, že bude ještě mrznout bych počkal. Já osobně letos taky počkám tak dva týdny až to oschne a uvidíme jake bude počasí.

Zpět do poradny Odpovědět na původní otázku Nahoru