Přidat otázku mezi oblíbenéZasílat nové odpovědi e-mailem Olejová lazura pod PU lak

Zdravím,

chci se zeptat jestli můžu dát olejovou lazuru pod PU lak. Chci dělat nové schodiště (výměna stupnic a podstupnic) a při tom chci nová prvky natřít šedou lazurou. Jediné co se mi v tomto odstínu líbily byly právě lazury na bázi olejů a pryskyřic. U polyuretanového laku je napsáno, že podklad musí být mimo jiné zbaven mastnoty. Proto se ptám jestli mi lak na dřevo opatřené touto lazurou přilne nebo bude problém? Popřípadě nemáte někdo jiné řešení? Chci schody natřít co možná nejodolnějším lakem a byl mi doporučen právě PU lak.

Všem díky za odpovědi

Jsou zobrazeny jen nové odpovědi. Zobrazit všechny
Předmět Autor Datum
Já pokud bych chtěl odolnost, tak bych volil lodní lak.
Kiksfix 11.03.2020 10:32
Kiksfix
Lodní lak je velmi odolný. Vůči vodě. Ale ne vůči otěru při chození po schodech. Je poměrně měkký, p…
Zerozero 11.03.2020 11:24
Zerozero
Je pružný, ne měkký. A nic neodírá povrch více, než proudící voda. Ve které je samozřejmě bo...l. Ov…
Kiksfix 11.03.2020 13:31
Kiksfix
OK, tohle je zřejmě něco jiného, než jsem měl na mysli. No, už jsem ze starý školy. Naposled jsem ku… nový
Zerozero 13.03.2020 01:33
Zerozero
Mám tím, nebo tedy lakem na lodě natřenej stůl ve srubopergole asi 11 let a drží to jak pes. Je ale… poslední
Kiksfix 13.03.2020 01:42
Kiksfix

OK, tohle je zřejmě něco jiného, než jsem měl na mysli. No, už jsem ze starý školy. Naposled jsem kupoval lodní lak na natření dřeva, asi
před 30 roky. Tenkrát to byl syntetický lak, medové konzistence a stál asi 30 kčs. Byl velmi odolný vodě a na dřevu nepraskal. Ale na rýpnutí
byl poměrně měkký. Myslel jsem, že je v tomto provedení stále k dostání. Tamto je zřejmě něco zcela jiného, asi na akrylové bázi. 8-)

Mám tím, nebo tedy lakem na lodě natřenej stůl ve srubopergole asi 11 let a drží to jak pes. Je ale pravda, že to dlouho schlo, respektive zrálo. To je marnej boj, když má něco vydržet, tak je to drahý a je s tím práce a času dost to sežere. A dřevěný schody v baráku jsou natřený bolševickým lakem bezbarvým před cca 32 lety. Což mě připomělo, že bych se na ně měl taky podívat a něčím to zase napatlat. :-)

Zpět do poradny Odpovědět na původní otázku Nahoru