Přidat otázku mezi oblíbenéZasílat nové odpovědi e-mailem Opracování desek na opravu objektů na zahradě - čím?

Na zahradě nám po tchánovi zůstala šopka na nářadí a zastřešené sezení. Obojí potřebuje opravu. Šopka má propadlou střechu (shnilé desky pod krytinou, kterou byl térový pás). Předpokládám, že v Bau.. koupím desky nové, a na to bych dal třeba bitumenovou krytinu - vlny. Sezení mělo /teď propadlou/ dřevěnou zvýšenou podlahu, protože tam prý bylo bláto. Na opravu chci koupit desky hoblované, nebo nehoblované s tím, že pro opracování viditelné strany bych použil el. hoblík, nebo brusku se šmirglem v nekonečné smyčce. Jestli to bude mít nějaký efekt... Viděl jsem, že ty hoblované jsou často spojované takovým tím zubatým spojem - to by asi venku nedělalo dobrotu? Tloušťky desek jsou cca 2,5 cm. U sezení jsem přemýšlel nad tím, že bych ho olemoval obrubníky a vydláždil. Co myslíte?

Přečetl jsem články od Flega o stavění boudy svépomocí - líbí se mi, chybí mi tam rozpis materiálu. Nemám tak představu, jaké tloušťky sloupků by byly vhodné. Viděl jsem, že prodávané přístřešky na auto mají sloupky 8 x 8 cm.

Patreon - náhodou jsem si včera pustil video o sponzoringu. Myslím, že všichni co tady často chodíme, bychom se měli přidat. Bez Poradny bych si to už nedokázal představit.

Předmět Autor Datum
Rozměr sloupků záleží na ploše střechy, rozteči sloupků, jejich ukotvení a možné váze sněhu na střeš…
nerady 19.02.2020 13:11
nerady
Dobře, díky. Propadlou střechu kůlny chci opravit novými deskami a na to dát krytinu, např. bitumeno…
autista 21.02.2020 19:35
autista
Nejsem odborník ale kutil. Na střechy jsem používal nehoblovaná smrková prkna (na krácení stačí jen…
nerady 21.02.2020 21:02
nerady
Díky. Informace použiju. Ale vidím, že jsem informace příliš zhustil. Nemáme jen propadlou střechu k…
autista 26.02.2020 21:06
autista
S horkovzdušnou pistolí tam budeš na střeše ještě příští rok. K té stříšce nad vchodem si kup palubk…
nerady 26.02.2020 21:37
nerady
Díky za vše. Krytinu nějakou vyberu :-) . Doteď tam byla lepenka, sklon pár centimetrů. poslední
autista 26.02.2020 23:04
autista

Rozměr sloupků záleží na ploše střechy, rozteči sloupků, jejich ukotvení a možné váze sněhu na střeše v zimním období (osobně bych pod 10x10cm nešel). Nevím jaké desky myslíš na podlahu. Musíš si uvědomit zda na ně přijde voda a slunce. Většinou se na takové podlahy používají prkna z cizokrajných dřevin, aby podlaha dlouho vydržela. Na podlahu lze použít voduvzdornou překližku (černá) s protismykovou úpravou ale není to žádná krása. Pokud podlahu u sezení vydláždíš tak to bude asi nejlepší řešení.

Dobře, díky. Propadlou střechu kůlny chci opravit novými deskami a na to dát krytinu, např. bitumenovou. Je na kůlnu nějaká krytina vhodnější? Nějaký plech třeba? Jestli použiju nehoblované desky, půjdou dobře opracovat bruskou s pásovým smirkem, ručním elektrickým hoblíkem nebo něčím podobným? Kdybych použil hoblované, můžu použít i spojované od výrobce - takový ten spojoací "hřeben", nebo jak to popsat? Nebude se to ve venkovním prostředí rozpadat - bobtnat, kroutit se atd.? Samozřejmě že to natřu.

Nejsem odborník ale kutil. Na střechy jsem používal nehoblovaná smrková prkna (na krácení stačí jen maflík). Na prkna jsem lepil pomocí propanbutanového hořáku střešní asfaltovou lepenku s břidličným posypem. Lepenku kupuji dražší, která má v sobě tkaninu. Místo prken lze použít OSB desky a na opracování stačí zase jen ruční elektrická pila. Pod lepenkou nemusíš nic natírat. Pokud budeš používat OSB desky záleží jaká je rozteč trámků. O podlaze jsem psal v předešlém příspěvku.

Díky. Informace použiju. Ale vidím, že jsem informace příliš zhustil. Nemáme jen propadlou střechu kůlny, ale i přístřešku 2 x 1,5 metru nad vchodem do chatky. Na střechu kůlny bych použil klidně nehoblované desky, ale na ten přístřešek bych měl alespoň tu podhledovou -viditelnou stranu opracovat. Proto jsem se ptal na ten hoblík nebo brusku s nekonečným pásem. Kdybych pracoval s tou lepenkou - půjde použít elektrickou horkovzdušnou pistoli? Hořák asi nenajdu.

S horkovzdušnou pistolí tam budeš na střeše ještě příští rok. K té stříšce nad vchodem si kup palubky (jsou už to ohoblovaná prkna s pérem a drážkou). Na zemi si je natři do příslušného odstínu, to samé udělej s trámky které ji ponesou. Proti dešti nahoru musíš dát krytinu dle sklonu stříšky, když bude malý sklon tak něco v celku nebo s větším přesahem. Co ti ale neporadím, jelikož nevím co máš na střeše chalupy nebo jak to tam vypadá. Možností je totiž hodně, kanadský šindel, střešní lepenka, hliníkové šablony, pozinkované šablony, plech v celku atd.

Zpět do poradny Odpovědět na původní otázku Nahoru