Přidat otázku mezi oblíbenéZasílat nové odpovědi e-mailem zapojenie rozvádzača-prečo je to tak

Dobrý večer,som vyučený elektrotechnik prax tak na 50 %.Teraz momentálne nepracujem ako elektrotechnik.Zaujímalo by ma,mám k dispozícii knihu Elektrotechnická schemata a zapojení 1 a 2 diel.A konkretne napr.na str. 126-127...Bytový rozvádzač jednofázový v sieti TN-C-S-použitý prúdový chránič.Rozmiestnenie istiacich prvkov-Hlavný vypínač 32 A Q APN,chránič 40/2/0,3,.....potom zásuvky istič 16/B/1,Bojler 10/B/1,osvetlenie vonkajšie 6/B/1,Zásuvka 16/B/1,osv.miestnosti 6/B/1.Prípojka 1 fázová. 1 NPE 230 V AC 50 Hz.Že prečo je to umiestnenie ističov také ako je,podľa čoho sa to určuje.Určite to nie je jedno ako to v rozvádzačí umiestnim.Rozvádzače a ani elektroinštaláciu v baráku a v rodinom dome som ešte nikdy nerobil.A ani by som sa do toho sám nepúšťal.Vypínač,zásuvku,výmena ističa neni problém.Prípadne najsť závadu v el.inštalácii.Napíšem správne že to umiestnenie ističov,vid.vyššie je podľa.Selektivty-postupné odstupnovanie menovitých prúdov istiacich prvkov.Príklad v elektrom.rozvodnicy 25 A....v bytovej rozvodnicy 16,10,6.Pekný večer

Jsou zobrazeny jen nové odpovědi. Zobrazit všechny
Předmět Autor Datum
Som zabudol:zásuvky istič 16/B/1,Bojler 10/B/1,osvetlenie vonkajšie 6/B/1,Zásuvka 16/B/1,osv.miestno…
pista 54 10.02.2020 20:23
pista 54
Nemusí, iba v "mokrých komnatách". Ak by ti vypadol chránič, zostal by si bez svetla a elektriky v c… nový
Nuda 11.02.2020 07:19
Nuda
Běžná věc, daná logikou je ta, že za hlavní jistič se dávají jednotlivé vývody postupně na základě p… poslední
George63 11.02.2020 09:53
George63

Nemusí, iba v "mokrých komnatách". Ak by ti vypadol chránič, zostal by si bez svetla a elektriky v celom byte a hľadal funkčnú baterku, sviečku či smolný lúč. Zrejme šetrili na diferencovanom obvode extra vedený do kúpelne a na ostatné priestory, práskli to cakumpak do jedného obvodu.

Běžná věc, daná logikou je ta, že za hlavní jistič se dávají jednotlivé vývody postupně na základě proudových hodnot jističů a rozdělování jednotlivých okruhů. Pak ještě na základě požadavku, zda je nutno některé okruhy ( v současné době již všechny zásuvkové) zapojovat přes chránič 30 mA. Takže vše je individuální a záleží na projektantu (případně realizátoru) jak přístroje v rozvaděči uspořádá. Dávat jeden chránič na hlavní přívod je, z praktického hlediska pro uživatele, velký nesmysl. To se provádělo dříve, pokud chtěl někdo ušetřit. A pokud jsem prováděl na takovéto el.instalaci výchozí revize, vždy jsem dokládal majiteli-uživateli do rozvaděče jednoduchý návod, jak při zapůsobení chrániče (a tím vypnutí veškeré el. instalace v domě/bytě) obnovit funkci el.instalace. Takže povypínat všechny jističe a pak, postupně, zapínat jističe osvětlení (zde většinou problém nebývá) a pak jističe zásuvek. Nakonec jističe pračky, bojleru a pod. No a v případě že chránič zapůsobil, tak tím byl zjištěn vadný okruh a bylo nutno jej ponechat vypnutý a zajistit odborné zjištění příčiny a opravu.
Takže nyní je již podstatně výhodnější (jsou i cenově přijatelnější), dát více chráničů a rozdělit i zásuvkové obvody tak, aby byly běžné pro zásuvky v obytných místnostech aspoň na samostatný, pak třeba koupelna (a druhý pro osvětlení), no a pak pro pračku, bojler, venkovní zásuvky 230V a 400V (mohou být případně obě ze společného třífázového chrániče). No a na osvětlení, pokud je provedeno CYKY 1,5, tak jističe 6-10A/char.B (s ohledem na impedanci ochranné smyčky), na zásuvky pak 16A/char.B (zde se, pokud jsou přes chránič a dnes už by měly být všechny, se impedance smyčky neřeší).
Co se týče selektivity, odstupňování je nutné pochopitelně postupně za sebou, od nejvyššího jištění k nižšímu, ovšem to má význam většinou pouze pro přetížení. Při zkratu působí většinou jistící prvky, pokud jsou mezi nimi pouze stupňovité 6/10/16/25 rozdíly, poměrně různě. Takže třeba i při zkratu na osvětlení, s jističem okruhu 10A, běžně vypadne i hlavní jistič 25A. :puff:

Zpět do poradny Odpovědět na původní otázku Nahoru