Přidat otázku mezi oblíbenéZasílat nové odpovědi e-mailem zapojenie rozvádzača-prečo je to tak

Dobrý večer,som vyučený elektrotechnik prax tak na 50 %.Teraz momentálne nepracujem ako elektrotechnik.Zaujímalo by ma,mám k dispozícii knihu Elektrotechnická schemata a zapojení 1 a 2 diel.A konkretne napr.na str. 126-127...Bytový rozvádzač jednofázový v sieti TN-C-S-použitý prúdový chránič.Rozmiestnenie istiacich prvkov-Hlavný vypínač 32 A Q APN,chránič 40/2/0,3,.....potom zásuvky istič 16/B/1,Bojler 10/B/1,osvetlenie vonkajšie 6/B/1,Zásuvka 16/B/1,osv.miestnosti 6/B/1.Prípojka 1 fázová. 1 NPE 230 V AC 50 Hz.Že prečo je to umiestnenie ističov také ako je,podľa čoho sa to určuje.Určite to nie je jedno ako to v rozvádzačí umiestnim.Rozvádzače a ani elektroinštaláciu v baráku a v rodinom dome som ešte nikdy nerobil.A ani by som sa do toho sám nepúšťal.Vypínač,zásuvku,výmena ističa neni problém.Prípadne najsť závadu v el.inštalácii.Napíšem správne že to umiestnenie ističov,vid.vyššie je podľa.Selektivty-postupné odstupnovanie menovitých prúdov istiacich prvkov.Príklad v elektrom.rozvodnicy 25 A....v bytovej rozvodnicy 16,10,6.Pekný večer

Předmět Autor Datum
protože první se na vstup dává hlavní jistič. proudový chránič není jistič. ale jestli jediný chráni…
lední brtník 10.02.2020 18:21
lední brtník
pro přehlednost se to obvykle řeší tak že se jednak jde s jističi od nejmenšího po největší, a pak s…
paul 10.02.2020 18:53
paul
Som zabudol:zásuvky istič 16/B/1,Bojler 10/B/1,osvetlenie vonkajšie 6/B/1,Zásuvka 16/B/1,osv.miestno…
pista 54 10.02.2020 20:23
pista 54
Nemusí, iba v "mokrých komnatách". Ak by ti vypadol chránič, zostal by si bez svetla a elektriky v c…
Nuda 11.02.2020 07:19
Nuda
Běžná věc, daná logikou je ta, že za hlavní jistič se dávají jednotlivé vývody postupně na základě p… poslední
George63 11.02.2020 09:53
George63

protože první se na vstup dává hlavní jistič.
proudový chránič není jistič. ale jestli jediný chránič hlídá celý byt, no potěš, to není dobrý nápad.
mám v rozvaděči dva chrániče a jsou jen před "mokrými provozy": koupelna, kuchyňská linka.

jestli ti jde o řazení ostatních jističů za sebou podle zatížitelnosti, myslím že to není pravidlo. ale vyučený elektrikář nejsem, mám jen par.6.
řek bych, že to pořadí má dávat smysl podle rozmístění těch odboček nebo funkčnosti, jak ji chápe uživatel.

mě tak napadá, proč mi vlastně elektrikář nedal na osvětlení 6A jistič? dnes jsou všude ledky, žádný velký příkon se nečeká. musím se do toho rozvaděče mrknout.
jistě je na to norma, která praví že světelný okruh 10A, ale ta je z minulého století, kdy byly žárovky ještě na páru.

pro přehlednost se to obvykle řeší tak že se jednak jde s jističi od nejmenšího po největší, a pak se do prvních řad dávají jističe co nejdou přes chránič, takže například světla 6A 6A 6A zásuvky 16A 16A,
chránič a za něj třeby ty mokré provozy takže světla 6A, 6A, zásuvky 16a,16A ,16A atd
Následně se očíslují a udělá se tabulka jističů s místem určení kde a co jistí

Nemusí, iba v "mokrých komnatách". Ak by ti vypadol chránič, zostal by si bez svetla a elektriky v celom byte a hľadal funkčnú baterku, sviečku či smolný lúč. Zrejme šetrili na diferencovanom obvode extra vedený do kúpelne a na ostatné priestory, práskli to cakumpak do jedného obvodu.

Běžná věc, daná logikou je ta, že za hlavní jistič se dávají jednotlivé vývody postupně na základě proudových hodnot jističů a rozdělování jednotlivých okruhů. Pak ještě na základě požadavku, zda je nutno některé okruhy ( v současné době již všechny zásuvkové) zapojovat přes chránič 30 mA. Takže vše je individuální a záleží na projektantu (případně realizátoru) jak přístroje v rozvaděči uspořádá. Dávat jeden chránič na hlavní přívod je, z praktického hlediska pro uživatele, velký nesmysl. To se provádělo dříve, pokud chtěl někdo ušetřit. A pokud jsem prováděl na takovéto el.instalaci výchozí revize, vždy jsem dokládal majiteli-uživateli do rozvaděče jednoduchý návod, jak při zapůsobení chrániče (a tím vypnutí veškeré el. instalace v domě/bytě) obnovit funkci el.instalace. Takže povypínat všechny jističe a pak, postupně, zapínat jističe osvětlení (zde většinou problém nebývá) a pak jističe zásuvek. Nakonec jističe pračky, bojleru a pod. No a v případě že chránič zapůsobil, tak tím byl zjištěn vadný okruh a bylo nutno jej ponechat vypnutý a zajistit odborné zjištění příčiny a opravu.
Takže nyní je již podstatně výhodnější (jsou i cenově přijatelnější), dát více chráničů a rozdělit i zásuvkové obvody tak, aby byly běžné pro zásuvky v obytných místnostech aspoň na samostatný, pak třeba koupelna (a druhý pro osvětlení), no a pak pro pračku, bojler, venkovní zásuvky 230V a 400V (mohou být případně obě ze společného třífázového chrániče). No a na osvětlení, pokud je provedeno CYKY 1,5, tak jističe 6-10A/char.B (s ohledem na impedanci ochranné smyčky), na zásuvky pak 16A/char.B (zde se, pokud jsou přes chránič a dnes už by měly být všechny, se impedance smyčky neřeší).
Co se týče selektivity, odstupňování je nutné pochopitelně postupně za sebou, od nejvyššího jištění k nižšímu, ovšem to má význam většinou pouze pro přetížení. Při zkratu působí většinou jistící prvky, pokud jsou mezi nimi pouze stupňovité 6/10/16/25 rozdíly, poměrně různě. Takže třeba i při zkratu na osvětlení, s jističem okruhu 10A, běžně vypadne i hlavní jistič 25A. :puff:

Zpět do poradny Odpovědět na původní otázku Nahoru