Přidat otázku mezi oblíbenéZasílat nové odpovědi e-mailem Potrubí v zámrzné hloubce

Ahoj,
Mam pozemek s terénem "dva kopce". Na jednom kopci je nádrž s dešťovou vodou a potřebuji tu vodu hadicí dostávat i na ten druhý kopec, kde je menší, jinak nezásobovaná nádrž. Nádrže jsou cca 40m od sebe.
Chtěl jsem zakopat do země potrubí/hadici, protože mít ji nataženou vrchem po trávě je nepěkné. Problém je právě to údolíčko mezi kopci, kde v zakopaném potrubí bude zůstávat voda přes zimu.
Jedna možnost je zakopat potrubí do nezámrzné hloubky, ale kopat 40m rýhu 90cm hlubokou bude peklo... Neexistují třeba nějaké hadice či trubky, kterým přes zimu zamrzlá netlaková voda neublíží? Že bych je dal 30 cm pod zem a hotovo... Voda se užívá pouze k zalévání a tedy neprůchodná hadice přes zimu nevadí... Děkuji za jakýkoliv názor.

Jsou zobrazeny jen nové odpovědi. Zobrazit všechny
Předmět Autor Datum
V tomto musím souhlasit s Nudou. Klasická armovaná plasto-textilní hadice opravdu vydrží bez problém… nový
George63 10.02.2020 17:26
George63
ano, to mi nedošlo. Kuláček opravdu není ideální. Ta rychlospojka je dobrý nápad!:beer: Já se teda p… nový
Moas 11.02.2020 07:54
Moas
Já mám taky zelené hadice,ještě ty poctivé silnější,co se nezalamují při ohnutí),některé od roku cca… poslední
Karel04 11.02.2020 11:39
Karel04
Mám běžnou hadici na zalévání s rychlo spojkou.V zimě odpojím kohouty,vyfouknu vzduchem a je hotovo… nový
E250TD 11.02.2020 10:10
E250TD

V tomto musím souhlasit s Nudou. Klasická armovaná plasto-textilní hadice opravdu vydrží bez problémů i po zamrznutí vody v ní. Je ale nutné, aby to byla ta silnostěnná, aby nedošlo k jejímu smáčknutí, pokud by se po terénu, kde bude mělce uložena, něčím přejíždělo. A pokud se zahrábne pod zem a nebude vystavena UV záření, případně se i shora zakryje proti tomu stlačení třeba cihlami, případně jiným plochým pevnějším zákrytem a pak na to hlína, tak Tě to přežije.:-D No, ale jak radí ostatní, s vypouštěcí šachtou dole, toť pochopitelně rovněž možné. Ale pokud by jsi ji zapomněl případně na podzim vypustit, tak té hadici to určitě neublíží. ;-)
P.S. Teď jsem si ještě všiml. Pozor na výpusť dole s tím kulákem (viz Moas). Pokud by v něm zůstala pouze trocha vody, praskne. Jsou na to hrozně citlivé (vlastní zkušenost). Spíše bych to řešil pouze plastovou rychlospojkou na té hadici, kterou by jsi rozpojil a nechal rozpojenu po celou zimu.

ano, to mi nedošlo. Kuláček opravdu není ideální. Ta rychlospojka je dobrý nápad!:beer:
Já se teda přiznám, že o trvanlivosti té klasické plasto-textilní hadice jsem neměl tušení a myslel jsem si, že zakopaná v zemi zhnije za deset let... ale je fakt že někdo (tuším Rce) tu dřív dával fotku rozvodů topení, které byly provizorně touhle hadicí realizovány a provizorium vydrželo leta, než došlo k předělání na permanent.

I tak by ji to chtělo dát do nějaké chráničky, aby ji tlak zeminy nezneprůchodnil.

Já mám taky zelené hadice,ještě ty poctivé silnější,co se nezalamují při ohnutí),některé od roku cca 1985.Celý rok na povrchu,na podzim natáhnu na svahu,aby vytekla voda a stočím.Když jsem to nestihnul,mnohokrát tam zamrzla voda a nikdy se nic nestalo.Buď jsem nechal zase rozmrznout nebo jsem led polámal a vyklepal ven.Pak mám rozvod černou PE trubkou,zakopanou cca 10 cm pod zemí.Z té na podzim trochu vyfoukám vodu,jen slabým kompresorem z lednice,aby nebyla trubka úplně plná vody.Asi 15 let a nikdy žádný problém.
Takže jak píšou ostatní,rozpojit v nejnižším bodě.Místo rychlospojky,která zbytečně zúží průměr a brzdí průtok a občas se může i sama rozpojit,bych tam ale dal normální šroubovací spojku.Po zapáskování to snese i větší tlak a rozpojit se nemůže.

Zpět do poradny Odpovědět na původní otázku Nahoru