Přidat otázku mezi oblíbenéZasílat nové odpovědi e-mailem Smaltovaná vana - oprava

Dobrý den,
prosím má někdo zkušenost s opravou smaltované vany? dno je poškrábané a nejde umýt, je šedé. Na trhu jsou různé opravné smalty, ale je to přeci jen větší plocha, proto uvítám , má-li někdo zkušenost. DÉKUJI

Jsou zobrazeny jen nové odpovědi. Zobrazit všechny
Předmět Autor Datum
Do některých van existují akrylátové vložky.
Kyncl 02.02.2020 11:20
Kyncl
To se mi nelíbí, vybourávát vanu nechci, proto se snažím najít jiné řešení.
Marcell 02.02.2020 11:23
Marcell
Ale prdlačky, akrylátová vložka se přilepí na starou vanu, a najednou je jak nová. nový
jezekhifi 29.02.2020 08:23
jezekhifi
Jak jsem psal zde..., řešili jsme stejný problém. I po těch letech je vložka pořád OK (na rozdíl od… poslední
JoDiK 29.02.2020 10:16
JoDiK
Akrylátová vložka se cenově skoro rovná nové smalt. vaně, podle mě se to nevyplatí. Opravné smalty j…
Zerozero 03.02.2020 00:27
Zerozero
Děkuji za radu, zkusím speciální sprej, o výsledku budu informovat. DÍKY nový
Marcell 27.02.2020 19:47
Marcell
S opravou pouze špatnou. Škoda práce, námahy i materiálů. Nakonec jsem "vytáhl" původní typizovanou…
George63 04.02.2020 19:44
George63
To samé. Nová vana za 1800Kč a trochu piplačky s utěsněním. nový
Kyncl 07.02.2020 17:53
Kyncl
To by mě taky zajímalo. Máme vanu už v dezolátním stavu. Co jsem četl, tak ty různé vložky jsou na n… nový
ml1 07.02.2020 14:31
ml1
Vyměnit, ono to při správné péči vydrží klidně 20 let, zase taková práce to není. nový
kejki 27.02.2020 22:39
kejki

Akrylátová vložka se cenově skoro rovná nové smalt. vaně, podle mě se to nevyplatí.
Opravné smalty jsou v podstatě jakési barvy, které do jisté míry napodobují smalt, ale jedná se většinou o malé balení na menší opravy.
Dělávalo se to celkem s úspěchem nátěrem epoxidové barvy. Je potřeba dobře umýt a odmastit, případně trochu obrousit jemným smirkem.
Dají se ale taky koupit speciální spreje, na tento účel. S tím je práce celkem snadná, jen je potřeba stříkat tak aby to nesteklo.
Například epoxid https://www.bal.cz/produkty/epolex-barva-na-vany-s-2321-o/
Nebo něco takového https://www.balshop.cz/max-color-epoxy-barva-na-bilou-techniku-bila-400-ml/

S opravou pouze špatnou. Škoda práce, námahy i materiálů. Nakonec jsem "vytáhl" původní typizovanou plechovou (obezděnou cihlovou kantkou a osazenou mezi třemi bočními zdmi) tak, že jsem obezdění vany ponechal, ale dlaždičkový obklad otloukl, a rovněž i zdi okolo vany (umožnilo její vynětí). Pak sehnal novou, akrylátovou, se skoro stejným rozměrem a osadil. Pak dorovnal obezdění a nově obložil jak vanu, tak i 3 strany zdí, okolo nad vanou. Práce sice trochu víc, ale výsledek se nedá srovnávat s nějakými opravami. Doporučuji.;-)

To by mě taky zajímalo. Máme vanu už v dezolátním stavu. Co jsem četl, tak ty různé vložky jsou na nic a cena podobná nové vaně se dá snad obhájit jen tím, že se nemusí bourat.
Opravný smalt jsme koupili asi před 20 no spíš už víc lety, možná ještě před revolucí, nebo těsně po ní, protože to bylo ještě v době, kdy se na dovolené obhlížely obchoďáky; v době kdy nikde nic nebylo ale přece jenom to nic vypadalo na různých místech různě (byl jsem sice ještě malý, ale 5 metrů suchého zipu, těsnění k pračce nebo slivkový lekvár a další u nás nesehnatelné věci si stále pamatuju, dovolená byla přecejenom věc zapamatování hodná, kam se ale hrabeme na kolegu, který vzpomínal, jak si vezl z nějaké dovolené záchodovou mísu). Od té doby jsme ten smalt aplikovali na leccos (asi by byl na vanu dobrý), ale na vanu nikdy nedošlo a dneska už to dávno neni sem tam ťuk, takže nepomůže.
Ten sprej vypadá dobře, kolik tak může padnout plechovek na jednu vanu, nemám s nátěry ani nástřiky žádné zkušenosti. Kolik se dává vrstev, jak dlouho to tuhne, a vůbec nejaký přesnější postup, prostě takové ty drobnosti. Cena nevypadá tak zle, dostupnost taky. Ono totiž hlavní problém je, že nevim co koupit a co s tím udělat. A někteří členové rodiny jsou zásadně proti něčemu, co se nanáší štětcem, protože pamatují, jak vypadala vana u prababičky, kterou pradědeček natíral a moc se mu to nepovedlo. Vzhledem k tomu, že mám zkušenosti s nástřikem spreje positiv (fotoemulze) na plošné spoje, tak si to nemaluju nijak růžově ani u spreje. Tehdy to bylo samej kocour (lepší je kupovat hotové desky, vyje to i levnějc), ale tam to nevadilo, protože po vyvolání a vyleptání se zbytek té barvy smeje (přinejmenším tam, kde se má pájet), ale na vaně by to nevypadlo esteticky.

Zpět do poradny Odpovědět na původní otázku Nahoru