Přidat otázku mezi oblíbenéZasílat nové odpovědi e-mailem Pro elektrikare - zasuvky a svetla pres wago svorky

Zdravim,
mam dotaz na elektrikare. V dome mame mistnost, ktera se pred desitkami let pouzivala jako pradelna a je tam privedene pouze svetlo. Kabel je novy CYKY 3 x 2.5, menil se pri rekonstrukci elektriny pred par lety. Chtel bych pouzit kabel na dve zasuvky + ono svetlo. Zasuvky i svetlo by se spojilo v krabici pres wago svorky, zasuvky i svetlo bych pripojil kabelem CYKY 3 x 2.5 (vim, ze na svetla se pouziva CYKY 3 x 1.5, ale z rekonstrukce elektriny nam zbyl CYKY 3 x 2.5, tak bych jej vyuzil). A ted muj dotaz. Je mozne takto v jedne krabici spojovat pres wago svorky zasuvky a svetla? Jistic ma hodnotu 16 A.
Diky
Josef

Jsou zobrazeny jen nové odpovědi. Zobrazit všechny
Předmět Autor Datum
1) Světelný okruh smí být jištěn MAX 10A jističem POUZE V PŘÍPADĚ, že v něm jsou použity prvky (spín… nový
mirektatra 03.02.2020 20:59
mirektatra
Podle současně platné normy pro el.instalaci v obytných budovách se mají instalovat pouze samostatné… poslední
George63 03.02.2020 22:55
George63

1) Světelný okruh smí být jištěn MAX 10A jističem POUZE V PŘÍPADĚ, že v něm jsou použity prvky (spínače, kabel ...) schválené na tento proud. Proto NELZE starší rozvody jistit 10A, ale pouze 6A, protože jsou zde použity starší prvky s max. proudem 6A.
2) ... "světelný obvod lze ukončit zásuvkou" znamená, že pokud (např. v průmyslu) jsou z důvodu variability, nebo snadnější údržby, zapojena svítidla prostřednictvím zásuvky, norma to umožňuje. Předpokládá se zde ale VÝHRADNÍ POUŽITÍ PRO SVÍTIDLA a tento obvod je ovládán spínačem osvětlení.
3) Ze zásuvkového okruhu doporučuji vyvést světelný okruh pomocí jističe 6A ve vhodném místě a ve vhodném krytu.

Podle současně platné normy pro el.instalaci v obytných budovách se mají instalovat pouze samostatné zásuvkové a světelné obvody. Podle starší bylo povoleno na zásuvkový okruh připojit i svítidlo a naopak na světelný zase zásuvka. A co se týče Tvého případu, nedělal bych s tím žádný problém. Jde o zásuvkový obvod s kabelem CYKY 3x2,5 a jištěný 16A, což požadavku současné normy odpovídá (mimo tedy již dnes požadovaný chránič 30mA). A jištění 16A odpovídá kabelu CYKY 3x2,5 a pokud by jsi dokonce i za jistič osadil i ten chránič (ale u starší instalace rovněž není nutno), pak by to bylo úplně "košer". ;-) A pokud na tento obvod připojíš i to svítidlo, a dokonce rovněž kabelem CYKY 3x2,5, tak já osobně si myslím, že je to jak z hlediska bezpečnosti, tak z hlediska spolehlivosti OK (pouze to nesplňuje úplně do detailu požadavek normy). A i jako bývalý RT, pokud bych zde dělal revizi, bych z toho nedělal žádný problém. A ještě, dnešní normy snad, dokonce, nejsou "závazné" ale "doporučující" (pokud se tedy ještě nic nezměnilo ;-)).
Hlavně ale vše zapoj tak, aby byly správně zapojeny jednotlivé vodiče obvodu a pokud jsou kabely již tedy 3 x 2,5, tak již jednoznačně v soustavě TN-S (samostatný pracovní a ochranný nulový vodič). :puff:

https://publi.cz/books/260/02.html

Zpět do poradny Odpovědět na původní otázku Nahoru