Přidat otázku mezi oblíbenéZasílat nové odpovědi e-mailem Pro elektrikare - zasuvky a svetla pres wago svorky

Zdravim,
mam dotaz na elektrikare. V dome mame mistnost, ktera se pred desitkami let pouzivala jako pradelna a je tam privedene pouze svetlo. Kabel je novy CYKY 3 x 2.5, menil se pri rekonstrukci elektriny pred par lety. Chtel bych pouzit kabel na dve zasuvky + ono svetlo. Zasuvky i svetlo by se spojilo v krabici pres wago svorky, zasuvky i svetlo bych pripojil kabelem CYKY 3 x 2.5 (vim, ze na svetla se pouziva CYKY 3 x 1.5, ale z rekonstrukce elektriny nam zbyl CYKY 3 x 2.5, tak bych jej vyuzil). A ted muj dotaz. Je mozne takto v jedne krabici spojovat pres wago svorky zasuvky a svetla? Jistic ma hodnotu 16 A.
Diky
Josef

Předmět Autor Datum
Zásuvky mají být na jističi 16A a světla na 10A. nový
Cat 01.02.2020 21:05
Cat
Ale světla mají 10 A protože jsou připojená 1.5mm drátem. nový
umfa 01.02.2020 21:41
umfa
Jistič jistí vedení. Jestli je všude cyky 3x2.5, tak může být za normálních podmínek jistič 16A. Nor… nový
gazda1 01.02.2020 21:37
gazda1
V normě se praví (snad ještě) "světelný okruh může být ukončen i zásuvkou" Nevím, jestli striktně zn… nový
Zerozero 02.02.2020 02:24
Zerozero
Co si pamatuju ja ze skoleni, tak se to pripousti i obracene, tedy jedno svetlo na zasuvkovym okruhu… nový
bahno 02.02.2020 12:33
bahno
1) Světelný okruh smí být jištěn MAX 10A jističem POUZE V PŘÍPADĚ, že v něm jsou použity prvky (spín… nový
mirektatra 03.02.2020 20:59
mirektatra
Podle současně platné normy pro el.instalaci v obytných budovách se mají instalovat pouze samostatné… poslední
George63 03.02.2020 22:55
George63

Jistič jistí vedení. Jestli je všude cyky 3x2.5, tak může být za normálních podmínek jistič 16A. Norma povoluje ze zásuvkového okruhu jedno světlo. Nebo si to pletu a povoluje jednu zásuvku ze světelného okruhu?

V normě se praví (snad ještě) "světelný okruh může být ukončen i zásuvkou" Nevím, jestli striktně znamená jen jednou.
Na školení "50" nám to vysvětlovali, jako příklad, že třeba v restauracích bývají na stěnách nějaké malé lampičky. Nebo třeba i na stolech.
Pro snadnou výměnu za jiné a snadné připojení jsou na místech zásuvky. Z toho by ale vyplývalo že jich může být i více.
Jen podle mého názoru, instalace samostatného světelného a zásuvkového obvodu (nebo více obvodů), se dělá z praktického důvodu,
když něco vypadne, aby nebylo bez proudu všechno. Ale z bezpečnostního důvodu by snad nemělo vadit, když třeba celá místnost, zásuvky i světla budou na jednom okruhu. Pokud odpovídá jištění průřezu vodičů, nemělo by k porušení elektrické bezpečnosti dojít.
Ale můžu se mýlit, třeba to nějaká norma už předepisuje. :puff:

Co si pamatuju ja ze skoleni, tak se to pripousti i obracene, tedy jedno svetlo na zasuvkovym okruhu. Jedinej "hacek" je ve vypinaci, nebot i ten by mel umet 16A, pokud je na takovymhle obvodu, coz je trochu problem, protoze vetsina vypinacu je jenom na 10A. Ale to by resitelny byt melo. Pokud je to zapojeni typu jeden jistic pro jednu mistnost, nevidel bych to ani jako nejakou prasarnu, za me OK, ale §9 mi ve sbirce chybi, muzu se zejtra poptat v praci drzitele.
Odbocit svetlo pres jinak odjistenej privod by taky bylo v pohode, bud 10A jistic, nebo i pojistka je reseni, byt neprakticky.

1) Světelný okruh smí být jištěn MAX 10A jističem POUZE V PŘÍPADĚ, že v něm jsou použity prvky (spínače, kabel ...) schválené na tento proud. Proto NELZE starší rozvody jistit 10A, ale pouze 6A, protože jsou zde použity starší prvky s max. proudem 6A.
2) ... "světelný obvod lze ukončit zásuvkou" znamená, že pokud (např. v průmyslu) jsou z důvodu variability, nebo snadnější údržby, zapojena svítidla prostřednictvím zásuvky, norma to umožňuje. Předpokládá se zde ale VÝHRADNÍ POUŽITÍ PRO SVÍTIDLA a tento obvod je ovládán spínačem osvětlení.
3) Ze zásuvkového okruhu doporučuji vyvést světelný okruh pomocí jističe 6A ve vhodném místě a ve vhodném krytu.

Podle současně platné normy pro el.instalaci v obytných budovách se mají instalovat pouze samostatné zásuvkové a světelné obvody. Podle starší bylo povoleno na zásuvkový okruh připojit i svítidlo a naopak na světelný zase zásuvka. A co se týče Tvého případu, nedělal bych s tím žádný problém. Jde o zásuvkový obvod s kabelem CYKY 3x2,5 a jištěný 16A, což požadavku současné normy odpovídá (mimo tedy již dnes požadovaný chránič 30mA). A jištění 16A odpovídá kabelu CYKY 3x2,5 a pokud by jsi dokonce i za jistič osadil i ten chránič (ale u starší instalace rovněž není nutno), pak by to bylo úplně "košer". ;-) A pokud na tento obvod připojíš i to svítidlo, a dokonce rovněž kabelem CYKY 3x2,5, tak já osobně si myslím, že je to jak z hlediska bezpečnosti, tak z hlediska spolehlivosti OK (pouze to nesplňuje úplně do detailu požadavek normy). A i jako bývalý RT, pokud bych zde dělal revizi, bych z toho nedělal žádný problém. A ještě, dnešní normy snad, dokonce, nejsou "závazné" ale "doporučující" (pokud se tedy ještě nic nezměnilo ;-)).
Hlavně ale vše zapoj tak, aby byly správně zapojeny jednotlivé vodiče obvodu a pokud jsou kabely již tedy 3 x 2,5, tak již jednoznačně v soustavě TN-S (samostatný pracovní a ochranný nulový vodič). :puff:

https://publi.cz/books/260/02.html

Zpět do poradny Odpovědět na původní otázku Nahoru