Přidat otázku mezi oblíbenéZasílat nové odpovědi e-mailem Ložiska v mixéru

Ahoj lidi, odešla mně ložiska v mixéru Sencor SBL 5750. Hledám na internetu, jestli by se ten spodní díl s vrtulkou nedal někde sehnat, ale nejsem úspěšný. Nevíte, kde hledat? Nebo jak spodek rozebrat? Vypadá to, že zespodu je na ose nalisovaný ozubený váleček, ale obávám se, že i kdyby se podařilo ho stáhnout, nedostanu se bez poškození dovnitř k ložiskům. Děkuji za všechny reakce a rady. Saša

Předmět Autor Datum
Zahoď ten xindel. Nemáš šancu na kolene bez sťahovákov stiahnuť plast, vrtuľku a vymeniť originál ro…
Nuda 29.01.2020 17:32
Nuda
Neznám slovo nejde. Pomohla by fotka dílu.
pařez 29.01.2020 19:25
pařez
Souhlas. Ale těžko radit, když člověk nevidí a konkrétně neřešil u daného výrobku. Ovšem někdy je op… nový
George63 29.01.2020 20:07
George63
Díky za reakce. Spíš jsem měl na mysli, jestli by se díl dal někde sehnat, i když nutkání rozebrat t… nový
Trilobit 30.01.2020 21:03
Trilobit
Tohle je určitě jenom zalisovaný. To pouze se stahovákem, ale musel by to být s velice tenkými, ale… nový
George63 30.01.2020 23:08
George63
Můžu se mýlit, usuzuji pouze z fotek. Ale myslím si, že ozubená spojka se skládá ze dvou dílů. ze ši… nový
Zerozero 31.01.2020 02:32
Zerozero
Dobrý den,demontáž bude jak píšete,nějak to musí jít rozebrat.Před pár lety jsem řešil podobný,ale h… nový
Lubomír 31.01.2020 11:28
Lubomír
Tak jsem se dovolal na výrobce, firma Fast, v Říčanech. Vedou to jako náhradní díl, ale jenom se skl… nový
Trilobit 01.02.2020 18:27
Trilobit
To je dobrá cena,když celý nový mixer stojí 1299 korun.:-D Nebo tady dokonce s okamžitou slevou za 1… nový
Karel04 01.02.2020 21:46
Karel04
Proto řikám, že nějaké eurovýmysly o tom, jak by měly být náhradní díly dostupné a výrobky opravitel… poslední
ml1 06.02.2020 18:25
ml1

Souhlas. Ale těžko radit, když člověk nevidí a konkrétně neřešil u daného výrobku. Ovšem někdy je opravdu na pováženou, zda ztráta času a cena ND stojí za opravu, při dnešních cenách těchto zařízení. Osobně toto provádím, už i většinou, abych si jenom dokázal, že na to mám. :-|

Tohle je určitě jenom zalisovaný. To pouze se stahovákem, ale musel by to být s velice tenkými, ale pevnými kleštidly, aby se vešly mezi to kolečko a základnu a neulomily se. V tom případě by se ložisko určitě nepoškodilo. Otázkou ovšem zase zůstává, jestli by bylo možno vyměnit to ložisko. Ale většinou jsou to ložiska pouze kluzná, takže i jeho výměna by byla asi nemožná, neboť to bude součástí tělesa, nebo to v něm bude také nalisováno. Pokud by to tedy nalisováno bylo, pak by jsi je musel vyrazit a nové vytočit (většinou mosaz) a pak opět nalisovat. A to už určitě nebude stát za tu námahu. :-(

Můžu se mýlit, usuzuji pouze z fotek. Ale myslím si, že ozubená spojka se skládá ze dvou dílů. ze širší části a na kraji ze slabší části.
Myslím si, že je ozub. spojka na hřídeli našroubovaná na závitu. Slabší část slouží jako kontramatka k zajištění.
Zkusil bych podržet za řeznou vrtulku a povolit nejprve krajní část a pokud to půjde, potom zbytek.
Jestli je tam pravý, nebo levý závit usoudit podle směru otáčení. Závit by byl tak, aby se za provozu utahoval.
Pokud by se to tak povedlo, půjde hřídel vytáhnout směrem k vrtulce.
Ložiska u takových věcí bývají většinou kluzná a málokdy bývají vyběhaná. Většinou jen zatuhlá vlivem že se do nich dostane kapalina
z mixovaných potravin. Zpravidla stačí vyčištění a namazání. U vrtulky bude asi nějaké těsnění, pokud ano, zkontrolovat stav.
-- Ještě jsem kouknul na fotku, závit bude nejspíš levý. Je také možno, že závit má jen krajní část a širší je pod tím na klínku.

Dobrý den,demontáž bude jak píšete,nějak to musí jít rozebrat.Před pár lety jsem řešil podobný,ale hodně,téměř stejný,jen ta spojka plastová pružná,šla sundat a pod ní segrovka,tady to bude jinak..V tom válci nad spodním kuželem pod nožovou hlavou jsou dvě valivá ložiska nad sebou.V Poděbradech chtěli za jedno 200kč,celý mixér stál 580kč,tak jsem to vzdal.Ale hledal ložiska dále.V Hradci Králové druhý den dcera ložiska koupila po 27kč/ks,tak jsem mixér opravil.
Až vyndáte hřídelku,tak ze strany nožové hlavy pomocí tenkého vyrážeče vyklepnete postupně ,spodní a pak vrchní ložisko,klepejte opatrně,ať nevyrazíte malý kroužek z klece,pak ten větší se musí vyndat ze spodní strany pomocí udělátka,jakéhosi háčku,bývá to opruz,ale jde to.
Montáž opakem demontáže.:-)

Proto řikám, že nějaké eurovýmysly o tom, jak by měly být náhradní díly dostupné a výrobky opravitelné, jsou na nic. Výrobce prostě bude jednoduše motivovat k plýtvání právě jejich cenou. Jsme prostě ve spotřební pasti, i kdyby byly výrobky opravitelné, nebudou lidi, co by je opravili (přecejenom kvalifikovaná práce technika je na opravě to nejdražší).

Zpět do poradny Odpovědět na původní otázku Nahoru