Přidat otázku mezi oblíbenéZasílat nové odpovědi e-mailem Výměna motoru v osobním vozidle-co je potřeba k přehlášení?

Dobrý den,
mám pár dotazů, týkajících se výměny vadného motoru na osobním vozidle VW Sharan 2.0 TDI BRT, r.v. 2006. Auto má pravděpodobně zadřené šály na klice. Při pokusu o sehnání těchto šálů, na tento typ vozidla a jejich výměnu, jsem zjistil, že je to zřejmě již nemožné. Volím proto variantu- výměnu celého motoru. Ještě nikdy jsem toto neprováděl a tak potřebuji poradit, co vše je nutné, aby bylo možno zakoupený starší motor, ze zvrakovaného vozidla, do mého vozidla, přihlásit. Zejména jak je to s doložením původu, číslem motoru a identifikačního čísla původního vozu (VIN) z něhož byl zakoupený starší motor vyjmut. Mám více nabídek, většinou z vrakovišť, případně i od soukromníků.
Dále tedy specifikuji přesněji můj dotaz.
1. Motor má své vlastní číslo, nebo má pouze číslo VIN?
2. Mění se nějak toto číslo do velkého TP vozidla?
3 Kde a jakým způsobem se přehlášení motoru provádí?
4. Co je potřeba k tomuto přehlášení doložit, co od prodejce požadovat?
(Čím se dokládá původ motoru a jaký je potřeba doklad o zakoupení.)
5. Jaká je cena za přehlášení?
6. Jako poslední pouze praktická otázka. Co může přibližně tato výměna motoru v servisu stát?
Za reakce a odpovědi děkuji.

Předmět Autor Datum
Základem je, jestli je v TP evidováno číslo motoru nebo ne. Pokud ne a pokud máš identický motor, ta…
Moas 29.01.2020 08:30
Moas
Jeden kolega koupil v autobazaru auto kde byl vyměněný motor, ale když ho chtěl přihlásit, tak se do…
Yarda 29.01.2020 09:53
Yarda
Musíš sehnat stejný typ motoru, nestačí jen motorizace. Pak problém není. Dneska už se číslo motoru…
machulda 29.01.2020 10:18
machulda
Díky za odpovědi. Takže, vzhledem k tomu, že v TP (nového typu) číslo motoru uvedeno není, řešení je… poslední
George63 29.01.2020 19:40
George63

Základem je, jestli je v TP evidováno číslo motoru nebo ne. Pokud ne a pokud máš identický motor, tak to prostě vyměň a šmytec. VIN vozidla na motoru vyraženo není.

Cenu výměny motoru bych odhadoval kolem 5 000 Kč. Ale pokud je to neznámý motor, tak je vysoce vhodné nechat vyměnit rozvody, nové kapaliny a tak. A když už je všechno rozebráno, tak dát novou spojku. Protože se ti spojka podělá měsíc poté, co začneš s vyměněným motorem jezdit. No a částka pak samozřejmě s tím vším naskáče....

Jeden kolega koupil v autobazaru auto kde byl vyměněný motor, ale když ho chtěl přihlásit, tak se dozvěděl, že ten motor do toho typu není schválený a přihlásit mu to nemohou. Pak kvůli tomu běhal, jak to že předchozí majitel s tím neměl problém, nevím, jak to skončilo.

Musíš sehnat stejný typ motoru, nestačí jen motorizace. Pak problém není. Dneska už se číslo motoru do TP nepíše. Koukni do TP jestli ho tam máš. Jestli ne, tak na uřadě nemusíš řešit nic. Jestli ano, tak požádáš o výmaz asi za 50Kč. Motor už se bere jako normální náhradní díl, stejně jako třeba brzdy.

Díky za odpovědi. Takže, vzhledem k tomu, že v TP (nového typu) číslo motoru uvedeno není, řešení je jednoduché. Nic není nutno. Což mne potěšilo. Motor bude pochopitelně shodného typu a označení, takže i zde by problém neměl být.
Což mne, v současné době, kdy mně i za nepatrně jiné označení pneu u obytného přívěsu, na technické, "zbuzerovali" a složitě jsem musel žádat a přepisovat typ pneu v TP na dopravce. Šlo o původní pneu běžné výšky zapsané v TP, které se už nyní nevyrábí a já měl tu trochu sníženou, která je jedině dostupná.
To jsou "paradoxy".;-)

Zpět do poradny Odpovědět na původní otázku Nahoru