Přidat otázku mezi oblíbenéZasílat nové odpovědi e-mailem Stavba komína

Dobrý den,
Chtěl bych nový komín,ten puvodní dvojprůduch je už katastrofa(vršek na předělání a dříve po menčím víbuchu)

bylo by možné rozebrat po místnostech původní a udělat nový?třeba jednoprůduch?
sklep+přízemí+patro+půda

Předmět Autor Datum
Dnes sa komíny vložkujú, zvrchu sa najprv odvrta durch diera až po dvierka v suteréne. Do diery sa v…
Nuda 28.01.2020 21:31
Nuda
jasný dík za radu
Mlynařova botička 28.01.2020 21:51
Mlynařova botička
Záleží jaký je průřez nynějších dvou komínů, jaké topidlo se bude na komín připojovat. Tvar komínové…
nerady 29.01.2020 19:35
nerady
Jasně, že je to možné a často se to dělá. Rozeberete, vystavíte nový a hotovo.
milan.cukrar 29.01.2020 19:43
milan.cukrar
Otázka je, pro jaké topidlo bude průduch sloužit. A v současné době je nejlepší použít vložkovaný ko…
George63 29.01.2020 19:53
George63
No já nevím, ale stavebnice byly levnější než Schiedel o dost. A možná má dneska lepší tvarovky, ale… poslední
kejki 02.02.2020 14:45
kejki

Dnes sa komíny vložkujú, zvrchu sa najprv odvrta durch diera až po dvierka v suteréne. Do diery sa vsunie komínový prieduch z vhodného materiálu, antikoro, keramika apod., zatesní sa penou.

Vrchná časť komína sa obnaží, otlčie po tehly, hĺbkovo napenetruje, omietne silikátovou, nenasiakovou maltou do exteriéru.

Je to jednoduchšie, ako sekať durch cez podlažia celý komín po vertikále, vyvložkovať a znovu obmurovať. Bordel je po celej chalupe, prach, vápno, piesok, sadze, omietka aj v ložnici.

Záleží jaký je průřez nynějších dvou komínů, jaké topidlo se bude na komín připojovat. Tvar komínového průduchu má být buď kruhový, nebo čtvercový. Pokud bude obdélníkový tak poměr stran má být max. 1,3:1. Pokud tedy budou současné průduchy 15x15 cm a bude potřebné připojit spotřebič, který má požadavek více než 225 cm2 tak to jak píše nuda neuděláš. Dále nyní musí být komíny dvouplášťové. Pokud budeš vědět vše co jsem zde napsal, pak teprve můžeš řešit jak rekonstrukci provedeš.

Otázka je, pro jaké topidlo bude průduch sloužit. A v současné době je nejlepší použít vložkovaný komín, za pomoci Scheidel komínovek. A podle předpokládaného druhu a výkonu topidla pak zvolit i průřez. Jiný je na plynová topidla, jiný na topidla na tuhá paliva. A kolem komínovek se dělá tepelná izolace, která omezuje kondenzaci spalin v komínovce. Jde to i "vydlabáním" svislé niky, z boku, ve stávající zdi, a do ní komínovky osazovat, okolo dávat tepelnou izolaci a postupně obezdívat. A měl by jsi nakonec stejně požádat nějakého kominíka, aby Ti provedl kontrolu a revizi komína (která se správně má v určených intervalech provádět, ale většina lidí na to zatím kašle). A s tím by bylo dobré se předem na řešení komína domluvit. Jinak dnes je již na trhu množství prefabrikovaných komínových "stavebnic", ale ty jsou poměrně drahé.

Zpět do poradny Odpovědět na původní otázku Nahoru