Přidat otázku mezi oblíbenéZasílat nové odpovědi e-mailem Vypalovací pec - připojení na elektriku.

Teoreticky vzato, i závada pece by byla možná. Pokud udávají jištění 16A, tak by to měl jistič vydržet. Po určitou dobu vydrží o hodně víc, při malém překročení to většinou vydrží i dlouhodobě. Bylo by vhodné změřit skutečný odebíraný proud, jestli výrobce nekecá. Také je možné že jistič může být měkčí a vypíná při menším proudu.
Je ale nutné zjistit, jestli na jističi není ještě nějaký spotřebič, pak by vypadával normálně.
Žádná redukce v případě 16A jističe nepomůže. Jedině snad kdyby byla motorová zásuvka jištěná třeba 20A, tak udělat redukci z ní. Zásuvky 3F se zásuvkou na 230V se vyráběji, ale asi jen na pětikolík. Ale v tom je zase pojistka na 16A, kvůli jednofázové zásuvce. Mohla by ale vydržet víc, než jistič.
Pec je vybavena klas. jednofázovou vidlicí? To je zatížení na hranici, moc dlouho asi nevydrží. Byla by lepší průmyslová.
Zajímavost k vypadávání jističů. Pokud je jistič například v rozvaděčí venku s plechovými dvířky, do kterých se může opřít slunce, teplota uvnitř rozvaděče stoupne natolik, že jistič zatížený na hranici vypne při menším proudu.
Kdysi jsem to nasimuloval při pokusu. Změřil jsem proud, při kterém jistič vypadl při určitém proudu v čase asi jednu minutu. Pak umístil do teploty asi 40st a jistič vypnul mnohem dříve. Přesné hodnoty už si nepamatuju.
Pec v třífázovém provedení by byla lepší, ale pokud už je koupená, tak.... (revizáci nečtěte) vrazil bych tam 20A jistič, pokud není nějaké mizerné vedení. A případně silnější zásuvku a vidlici, třeba průmyslovou, ale i ta 16A to nějakou dobu vydrží, občas zkontrolovat.

Reakce na odpověď

1 Zadajte svou přezdívku:
2 Napište svou odpověď:
3 Pokud chcete dostat ban, zadejte libovolný text:

Zpět do poradny