Přidat otázku mezi oblíbenéZasílat nové odpovědi e-mailem Reflektor LED

Dobrý den,
Koupil jsem reflektor s pohybovým čidlem led 100w, 230 v ac , po správném zapojení l,n,pe, světlo se divně chová. Když časovač senzoru reflektor vypne, led ještě stále slabě a soustavně světélkují, ale když odpojí pe vodič, světélkování zmizí, když pak rukou chytím kovový obal reflektoru světélkování se objeví, i když pe vodič je odpojený. Reflektor je čína. Poraďte ,co s tím může byt? Děkují lukek
Upravena velikost písmen. (Kurt)
Změna předmětu, původně: REFLEKTOR LED (Kurt)

Předmět Autor Datum
Možná se tam vybíjí nějakej kondenzátor. Přes ten PE a když ho odpojíte a chytnete to rukou, tak pře…
Kiksfix 19.01.2020 14:02
Kiksfix
N a PE se nikdy nikde nespojovali a nikdy se spojit nesmi. Provozovat cinsky svetlo, ve venkovnim pr…
bahno 20.01.2020 20:26
bahno
V čidle je jako spínací prvek relé, nebo triak? Lze zjistit poslechem při spínání, relé je slyšet. V…
Zerozero 19.01.2020 15:06
Zerozero
Je otazka, jestli to spinani triakem bude ve fazi fungovat. Nikdy mi nikdo nevysvetlil, proc by fung…
bahno 20.01.2020 20:30
bahno
Většina čidel, kreré se mi dostaly do ruky, mělo relé, tak tam snad taky. S tím triakem by možná byl… poslední
Zerozero 22.01.2020 00:44
Zerozero

Možná se tam vybíjí nějakej kondenzátor. Přes ten PE a když ho odpojíte a chytnete to rukou, tak přes vás. Pokud to s odpojeným PE funguje dobře, tak bych to tak nechal. Taky záleží na elektroinstalaci. Jsou případy z dřívějška, kdy se n a pe spojovaly v zásuvkách ap. Revizáci vpřed. :-D

V čidle je jako spínací prvek relé, nebo triak? Lze zjistit poslechem při spínání, relé je slyšet. V případě relé, bývá paralelně přes kontakty přemostěný kondenzátor a kapacitní proud často stačí na slabý svit LED. Ale při správném zapojení pracovního a ochranného vodiče by nemělo vliv odpojení a připojení ochranného vodiče. LED by slabě svítily přes pracovní vodič a odpojení PE by vliv nemělo.
Spíš bych předpokládal (není to žádná výjimka), že čidlo spíná ne fázi, ale pracovní nulák. V tom případě se obvod přeruší, ale fáze je stále na svítidle. Pro žárovku to vliv nemá, ale LED může slabě svítit proti kostře, třeba přes mírnou vlhkost, nebo (nejspíš) kapacitu.
Proto při odpojení kostry Led nesvítí a při přizemnění, třeba rukou se mírně rozsvítí. Je to jen velmi malý proud, proto to nekope, jen slabě rozsvítí.
Myslím, že to bude tento problém. Snad pokud to zapojení čidla umožňuje, upravit tak aby byla spínaná fáze.
Možná, pokud to lze, je možnost čidlo zapojit obráceně. Tedy místo fáze pracovní nulák a místo nuláku fázi. Z hlediska bezpečnosti se nic nezmění, čidlo má buď dvojitou izolaci, nebo je vnitřek izolován od PE. V tom případě ale nesmí být společný pracovní nulák s ochranným.
Tedy ke svítidlu nesmí být veden (a tím spínán) PEN, rozdělený na ochranný a pracovní až ve svítidle.
Tedy aby nevzniknul omyl upřesním. V síti TN-S třívodič. Ochranný vodič jen kostra. Fázi na přívod čidla svorka N. Prac. nulák na svorku L.
Vývod z čidla N na fázi svítidla, L na Prac. nulák svítidla (ale i obráceně, je to jedno).
Pro síť TNC dvouvodič. Je li přívod dvěma vodiči, TNC, před čidlem rozdlit PEN na PE a N. (nejedná se o změnu sítě, jen zapojení spotřebiče).
Kostru zapojit na PE a zbyde fáze a prac nulák. Dál zapojit jako v předchozím případě.
Popsané je pro případ, že čidlo spíná nulák, místo fáze, jako možné řešení, bez zásahu do přístroje. Potom bude spínaná fáze a neprojeví se slabé svícení při vypnutí. Pro úplnost, kdyby se k tomu dostal někdo jiný, aby neměl dojem špatného zapojení, bylo by vhodné svorky čidla přeznačit.
:puff:

Je otazka, jestli to spinani triakem bude ve fazi fungovat. Nikdy mi nikdo nevysvetlil, proc by fungovat nemelo(a princip stridavyho napeti mi rika, ze to musi bejt uplne jedno), ale vsichni to v datasheetech kresli v nulaku a kdyz jsem to zkousel obracene, tak se tomu nechtelo. Ale jako pokus, proc ne.

Většina čidel, kreré se mi dostaly do ruky, mělo relé, tak tam snad taky.
S tím triakem by možná byl problém, kdyby se upravilo vnitřní zapojení, aby se spínala fáze. Ale takhle jak to popisuju, by to čidlo nemělo poznat.
Pracuje s napájením mezi fází a nulou, kde je napětí 230AC. Pokud to otočím, tak bude mít napětí mezi nulou a fází, což je totéž.
Bude si myslet, že spíná nulák, ale bude spínat ve skutečnosti fázi. :puff:

Zpět do poradny Odpovědět na původní otázku Nahoru