Přidat otázku mezi oblíbenéZasílat nové odpovědi e-mailem Voda a pramen pod barákem

Dobrý den,
prosím o radu. Před cca 8 lety koupil přítel dům v insolvenci. Vědělo se, že by se někde pod ním měla nacházet studna. Když je sychravo, je v domě i přes 70% vlhkosti, pokud neprší, je to v normě. Mokro je pouze ve sklepě, ve zbylých místnostech jsou zdi i podlahy suché. Kromě stěny a podlahy pod ní v ložnici, ale to nejšpíš způsobila děravá střecha ze staré přístavby, kam léta při dešti zatejkalo.

Před 3 lety se udělala nová přístavba, udělal se věnec (který na původním baráku není), přístavba se prodloužila a zastřešila a z venku se podél zdi ložnice vykopala cca 30 cm díra. Tím se vyřešila vlhkost ložnice. Jenže od té doby začali praskat zdi. Praskliny jsou sice od pohledu pouze povrchní, v omítce, ale i po 3 letech nacházíme stále další, všude v domě, z venkovní strany, i na nové přístavbě. A od loňska se ty staré o nějaký ten centimetr prodloužili. Nevíme, jestli to způsobila nová přístavba, nebo je to tím, že barák stojí na vodě. Každopádně dokud se nepřistavělo, nic nepraskalo. A dokud se nezaizolovala v přístavbě podlaha ipou, vlhly i nově postavené stěny přístavby. Ta ipa je ale dána jen v rohu, v provizorně udělané místnosti o pár m2, zbytek přístavby (dobrých 6 m na délku) je zatím pouze pod střechou.

Dále, mezi barákem a zídkou je příjezdová cesta, která je 2. rokem celá podmáčená. Jakmile zaprší, je všude bahno a klesá to dolů. V minulých letech s tím tak velký problém nebyl.
Jsme přesvědčeni, že někde pod barákem teče pramen, barák stojí na bahně a trochu se obáváme, jestli jsou vůbec pořádně udělaný základy.
Poradíte, prosím, jak tento problém konkrétně vyřešit?
Předem děkuji za rady a typy.

Jsou zobrazeny jen nové odpovědi. Zobrazit všechny
Předmět Autor Datum
Obrátil bych se na stavebního znalce. Něco to bude stát, ale bude to snad dobrá investice. poslední
Kyncl 15.01.2020 13:06
Kyncl

Zpět do poradny Odpovědět na původní otázku Nahoru