Přidat otázku mezi oblíbenéZasílat nové odpovědi e-mailem Voda a pramen pod barákem

Dobrý den,
prosím o radu. Před cca 8 lety koupil přítel dům v insolvenci. Vědělo se, že by se někde pod ním měla nacházet studna. Když je sychravo, je v domě i přes 70% vlhkosti, pokud neprší, je to v normě. Mokro je pouze ve sklepě, ve zbylých místnostech jsou zdi i podlahy suché. Kromě stěny a podlahy pod ní v ložnici, ale to nejšpíš způsobila děravá střecha ze staré přístavby, kam léta při dešti zatejkalo.

Před 3 lety se udělala nová přístavba, udělal se věnec (který na původním baráku není), přístavba se prodloužila a zastřešila a z venku se podél zdi ložnice vykopala cca 30 cm díra. Tím se vyřešila vlhkost ložnice. Jenže od té doby začali praskat zdi. Praskliny jsou sice od pohledu pouze povrchní, v omítce, ale i po 3 letech nacházíme stále další, všude v domě, z venkovní strany, i na nové přístavbě. A od loňska se ty staré o nějaký ten centimetr prodloužili. Nevíme, jestli to způsobila nová přístavba, nebo je to tím, že barák stojí na vodě. Každopádně dokud se nepřistavělo, nic nepraskalo. A dokud se nezaizolovala v přístavbě podlaha ipou, vlhly i nově postavené stěny přístavby. Ta ipa je ale dána jen v rohu, v provizorně udělané místnosti o pár m2, zbytek přístavby (dobrých 6 m na délku) je zatím pouze pod střechou.

Dále, mezi barákem a zídkou je příjezdová cesta, která je 2. rokem celá podmáčená. Jakmile zaprší, je všude bahno a klesá to dolů. V minulých letech s tím tak velký problém nebyl.
Jsme přesvědčeni, že někde pod barákem teče pramen, barák stojí na bahně a trochu se obáváme, jestli jsou vůbec pořádně udělaný základy.
Poradíte, prosím, jak tento problém konkrétně vyřešit?
Předem děkuji za rady a typy.

Předmět Autor Datum
Pokud je to dům více jak 100 let starý a "v Sudetech" tak s velkou pravděpodobností byl pod domem pr…
nerady 15.01.2020 10:21
nerady
https://lnk.sk/lyFJ Do výkopu (mierneho podkopania) pred zaliatím armatúry z roxorových rohoží betó…
Nuda 15.01.2020 11:05
Nuda
Hledal bych kolem domu ve spádu od domu nějaké nově vykopané inženýrské sítě, které by mohly přeruši…
Stefran 15.01.2020 11:12
Stefran
Obrátil bych se na stavebního znalce. Něco to bude stát, ale bude to snad dobrá investice. poslední
Kyncl 15.01.2020 13:06
Kyncl

Pokud je to dům více jak 100 let starý a "v Sudetech" tak s velkou pravděpodobností byl pod domem pramen a ve sklepě studánka. Je to tak u většiny selských stavení, kde půlka stavení sloužila jako obytná a druhá půlka jako chlév. Domy s touto studánkou měly vždy odvodnění přebytečné vody ze studánky gravitací potrubím někdy i více než 100 metrů dlouhé. Toto uspořádání bylo většinou v podhorských a horských oblastech, kdy tím pádem nedocházelo k zamrzání vody a ta byla vždy k dispozici. Pokud při přestavbě došlo k přerušení odvodního potrubí nebo i drenáží pod domem (osobně jsem u svého domu zjistil tři drenážní trubky s roztečí 5 metrů a dům je cca 145 let starý) tak je to důvod vašich potíží. Pro zjištění příčin by byl dobré přiložit náčrt s výškovými poměry a umístění domu vůči ostatní zástavbě. Dále jak je provedeno základové zdivo a jeho hloubka a síla. Nejvíce by pomohly fotografie.

https://lnk.sk/lyFJ

Do výkopu (mierneho podkopania) pred zaliatím armatúry z roxorových rohoží betónom, je nutné na samý spodok uložiť do makadamu vyspádovanú drenáž (dierované potrubie) s centrálnym vývodom mimo, na najnižšom bode od stavby.

Podkopávanie s armovaním a betónovaním sa vykonáva postupne, vždy sa počká až betón vo výkope zatvrdne, potom sa obnaží iná strana základu chalupy. Armatúra sa nechá v zemi po stranách prečnievať, aby sa dala navarením elektrikou nadpojiť do jednoliateho celku podľa obvodu stavby.

Armuje sa rohožami vo výkope vždy dvojmo pred betónovaním, tesne pri stavbe a tesne pri vonkajšom výkope.

Armovanie v 90° uhloch sa nadpája skrz pôvodné roxory, prečnievaním, aby z pohľadu z hora vznikol pravouhlý "komín" vzájomne prekrížených roxorov prepojených z vnútornej a tiež z vonkajšej armatúry. (Vadné a neúčinné je vzájomné napojenie iba vnútornej a vonkajšej strany armatúry pri 90°. Takáto neodborná injektáž v základoch stavby praskne časom v rohoch).

Tento obrázok znázorňuje typicky diletantské, vadné, neúčinné zaarmovanie oporných rohov stavby pred injektážou betónom:
https://logiosto.ru/assets/82875519.jpg

ohnuté roxory do úhlov podľa rohov. Celé zle i keď samotné armovanie v celku po rovnej ploche vyhovuje..

Hledal bych kolem domu ve spádu od domu nějaké nově vykopané inženýrské sítě, které by mohly přerušit původní odtok vody.
Napovídalo by tomu největší množství vody a bahna. Tam zkusit najít původní melioraci a udělat cestu vodě.
Tento problém s odvodněním by mohl mít i nějaké soused a voda co jinam nemůže teče k vám.

A také mapy meliorací za éry odvodňování chybí. Někdy to vědí jen starousedlíci v okolí. Už jen z normálních map se dají najít staré meliorace.

Zpět do poradny Odpovědět na původní otázku Nahoru