Přidat otázku mezi oblíbenéZasílat nové odpovědi e-mailem "Studené" starty a může mít váha vzduchu, u naftového motoru, vliv na ně?

Omlouvám se, ale nečetl jsem důkladně všechny odpovědi a komentáře - jen jsem to letmo prolétl.

Shrnu zde své poznatky - celý život jezdím jen s dieselovými auty.

Špatné studené starty může způsobovat několik závad. Shrnu je podle nejobvyklejších až po nejméně časté (něco už tu určitě bylo řečeno) :
1.) Slabá baterie - to už tu nemá cenu rozebírat, to už jste ověřil, že to baterií není.
2.) Špatná funkce žhavení - naftové auto musí při nižších (typicky méně než +5°C) žhavit - žhavící svíčky ohřívají spalovací prostor, aby studená nafta ve studeném válci lépe chytla (vzplála). Vad může být více - chyba relé žhavení, kabeláž, přímo žhavící svíčky (ty jste měnil za nové). Ověřil bych jestli opravdu žhaví.
3.) Teplotní čidlo motoru - řídící jednotka motoru bere z čidla motoru teplotu motoru (kdo by to čekal), kterou pak používá pro výpočet žhavení, dožhavování (napětí na žhavících svíčkách po startu motoru) a hlavně pro výpočet vstřikovaný nafty - když je motor studený, vstřikuje se více nafty, aby lépe chytl. Pro test doporučuji čidlo odpojit - řídící jednotka si bude myslet, že je venku -30°C (typicky) a udělá vše pro to, aby auto chytlo (maximální doba žhavení, maximum nafty atd.)
4.) Vstřikovací čerpadlo - může mít nízký tlak, při nízkých teplotách (studený motor). Ukázala by to diagnostika.
5.) Vstřikovače - mohou být ucpané a nepropouštět tolik nafty, kolik je třeba. Opět by to ukázala diagnostika, jaké je aktuálně vstřikované množství.
6.) Tlak ve válcích při kompresi - 18atm mi přijde málo, když můj bramborák (BMW 3.0L řadový 6-válec) má z výroby 27atm a po 300 000 km měl 24atm (bez zásahu do motoru). Asi bych to nechal přeměřit, ale bral bych to jako poslední možnost.

A teď nějaké mé poznatky z BMW - taky jsem měl problémy se studenými starty.
- Kontrolka žhavení neudává, kdy žhavičky žhaví, ale pouze indikuje, kdy by uživatel neměl startovat, ale čekat.
- Jelikož se jedná o přímý vstřikování (jako ten váš) - tyto motory chytnou i bez žhavení (start je pochopitelně delší, ale chytnou).
- Váha vzduchu může také způsobovat problémy se starty - zkusit odpojit, řídící jednotka opět bude myslet na největší katastrofu.
- Předvstřik - jak už název napovídá, jedná se o vstřiknutí malého množství nafty ještě před hlavním vstřikem ("do komprese"). Pokud má startér menší otáčky, předvstřik neproběhne a auto špatně chytá. S tím jsem se také setkal, sice ne u mě na BMW, ale u Octavie - sluchově to poznat nešlo a nakonec se musel vyměnit startér - nový měl od "chlup" vyšší otáčky a vše rázem bylo v pořádku.

A ještě nějaké PS :
- Používání etheru pro start naftového motoru není moc rozumné.
- Osobně bych začal diagnostikou - lecco prozradí. Najít si chcápka, který má origo od Jeepa a auto kompletně proscanuje.

Reakce na odpověď

1 Zadajte svou přezdívku:
2 Napište svou odpověď:
3 Pokud chcete dostat ban, zadejte libovolný text:

Zpět do poradny