Přidat otázku mezi oblíbenéZasílat nové odpovědi e-mailem "Studené" starty a může mít váha vzduchu, u naftového motoru, vliv na ně?

Tak další "posun". Žhavící svíčky vyměněny za BERU. Ale i ty původní Bosch jsem odzkoušel a zadají se být OK. Odzkoušena funkce obou žhavících relé (jsou zde dvě, jedno válce 1,3,5 a jedno 2,4) a délka žhavení při změně teploty chladícího okruhu (ohřátí). Funkce obou dobrá a shodná, při 0 st.C a otočení klíče do 1.polohy, napětí na žhavičkách 12V, doba do zhasnutí kontrolky žhavení 6 sec. a pak stále ještě žhaví (12V), až do startování. Při startování žhaví dále, ale napětí na žhavičkách poklesne i na 10V. Po nastartování ještě stále na žhavičkách napětí (nyní již 13-14V/nabíjení) po dobu cca 6-10 sec.
Při částečném zahřátí, na vyšší teplotu, se zkrátí doba svitu kontrolky (2 sec.) a start je bez problémů. Žhavení při startování (krátkém) opět 10-11V a i po nastartování jsou ještě chvíli žhavičky napájeny.
A při zahřátí až na teplotu vody na cca 40 st.C, při otočení klíče do 1.polohy již kontrolka nesvítí vůbec, a není ani napětí na žhavičkách a ani při startování. Nastartování okamžité. Po nastartování se na nich objeví krátce napětí 13-14V na cca 5-8 sec. a pak zmizí.
Takže závěr. Špatné "studené" starty nezaviňuje žhavení, ale zřejmě vstřiky (pokud tedy ne netěsné písty - malá komprese). Takže nyní budu provádět test funkce vstřiků, pomocí metody kontroly hodnoty přepadu od vstřiků. K tomu ještě dotaz. Neví někdo, kolik by měl přepad, u dobrého vstřiku, "vyprodukovat" ml nafty za dobu 1 minuty? Snad se to někde udává, ale zatím jsem to nikde neobjevil. Na youtube je vždy pouze porovnávání mezi jednotlivými vstřiky (více je špatně), ale konkrétní hodnoty jsem ještě nikde nesehnal.
Pokud je motor studený, daří se zatím nastartovat pouze za pomoci vstřiku startsprejem do sání k turbu. I když je toto "odsuzováno", tak, pokud se vstříkne pouze velmi málo (cca 5 sec.), pak se přejde do kabiny ke startování (zřejmě se éter dobře odpaří) a nastartuje se běžným způsobem, start proběhne lehce a bez nějaké negativní odezvy a motor pak ihned běží pěkně a klidně. Nejeví se nijaká extrémní zátěž motoru při startování. Zřejmě hodně záleží na tom, aby se éteru do motoru nedalo extrémně hodně.
Pak již, celý den, pokud se občas jede (dcera/veterinářka/ vyjíždí k "případům"), je startování motoru bez problémů.
Za případné (kladné :-D) reakce a rady děkuji.
P.S. Popisuji toto takto detailně rovněž proto, že by se mohlo někomu případně také hodit.:-/

Reakce na odpověď

1 Zadajte svou přezdívku:
2 Napište svou odpověď:
3 Pokud chcete dostat ban, zadejte libovolný text:

Zpět do poradny