Přidat otázku mezi oblíbenéZasílat nové odpovědi e-mailem "Studené" starty a může mít váha vzduchu, u naftového motoru, vliv na ně?

Dobrý den také, Lubomíre, moc jste mi pomohl odkazem na umístění toho snímače teploty nasávaného vzduchu, kde je i fotka o jeho umístění. Předesílám a snad už jsem to i uvedl, že jsem se auty s dieselovými motory nikdy nezabýval a tak se "na starý kolena 70+", "učím". Na základě umístění tohoto čidla, jsem i konečně pochopil propojení přístupu a plnění vzduchu do válců, u tohoto auta, a nakonec jsem tak i pochopil základní systém a princip startování studeného dieselu. Logicky z toho vyplývá, že, při studeném motoru, je vlastní start, závislý na zapálení dávky nafty, po vstřiku do válce, pouze na základě délky a kvality nažhavení žhavící svíčky, neboť vlastně turbo vzduch do válce netlačí a tak i tlak ve válci je poměrně nízký (u tohoto vozu uváděn cca 18 atm) a nestačí na klasický vznět. A až se teprve dostanou výfukové plyny, po tomto zápalu, do pohonu turba a toto začne více vzduchu "tlačit" do válců, pak teprve dosahuje komprese vyšších tlaků, schopných zapálit směs pouze vznětem. To nepíši, že bych chtěl poučovat :-), ale pouze si takto i rekapituluji své poznatky.;-) Snad se nemýlím.
Z výše uvedeného se dá celkem jasně usuzovat, že mnou uvažovaná čidla v přívodu vzduchu, jak za filtrem do turba (váha), tak i v potrubí za turbem do válců (teplota), na zapalování směsi, při studeném startu, zřejmě vliv nemají, takže nemá cenu se jimi asi zabývat. A po nastartování pak asi fungují dobře, neboť pak motor už běží bez problémů a pravidelně.
Ten nápad s odpojením snímače teploty motoru, pokud by to tak bylo, jak píšete, že by se žhavičky žhavily na maximum při jeho odpojení, je perfektní. Pouze zase budu muset "vybádat" kde to čidlo teploty motoru je. Pokud máte typ, kde by mohlo být a nebudete to muset složitě hledat, dejte vědět. Já to budu na netu rovněž hledat.
A pokud by to tak nebylo, tak ten nápad s "nezávislým" žhavením z jiného zdroje, je také dobrý a tak bych jej, pokud nebude možno realizovat předešlé, vyzkoušel.
A koupil jsem už i nové svíčky (BERU) a až bude trochu tepleji (venku je mráz a i garáž 0 st.C), tak je vyměním. I když jsem dvě přístupnější (Bosch), po demontáži, odzkoušel a zdály se mi OK.
Tak zatím ještě jednou díky a zdravím.:))

Reakce na odpověď

1 Zadajte svou přezdívku:
2 Napište svou odpověď:
3 Pokud chcete dostat ban, zadejte libovolný text:

Zpět do poradny