Přidat otázku mezi oblíbenéZasílat nové odpovědi e-mailem Cirkulárka s benzínovým motorem.

Kolik to sežere tedy nevím, ale neviděl bych to tak černě. Píšou průměr dřeva do 23 (?) cm. Taková polena s dobrým kotoučem lze bez problémů řezat s výkonem (elektrického) motoru asi 2kW. Pokud není tupá pila, bez šraňku a netlačí se na to.
Například s řetězovou pilou, která má větší šířku řezu a větší odpor, lze bez problémů řezat i větší průměr také se dvěma kilovatty.
Tak si myslím, že na plný výkon ta pila poběží málokdy, jedná se spíš o rezervu, aby motor nebyl moc vytížen a nedošlo třeba snadno k udušení. Také méně vytížený motor má menší spotřebu a také větší životnost. Je to čtyřtakt, podobný jako třeba u sekaček.
Při řezání špalků se nejede kontinuálně, ale řez, přestávka. Motor si bude řídit výkon,podle potřeby aby držel otáčky. Tedy v přestávkách i při podání a posunu polena vždy ubere na téměř volnoběh. Přidá jen tolik plynu, aby udržel otáčky podle zatížení. Tedy například při slabších polenech přidá jen minimálně. Průměrná spotřeba tedy bude o mnoho menší, než by byla při plném výkonu nepřetržitě.
Pro představu, řezal jsem palivo s elektrickou řetězovkou. Nařezal jsem asi jeden metr krychlový na špalky asi 25cm, z metrových kusů.
Pak jsem se podíval kolik jsem spálil elektriky. Udivilo mě, že necelých 2,5 kWh.
Tak si myslím (bez záruky), že by to nemuselo vzít víc jak litr na hodinu. Ale můžu se fest mýlit, je to jen odhad.
Pokud někde zjistíš spotřebu, napiš, zajímalo by mě jak hodně jsem se sekl. :-)

Reakce na odpověď

1 Zadajte svou přezdívku:
2 Napište svou odpověď:
3 Pokud chcete dostat ban, zadejte libovolný text:

Zpět do poradny