Přidat otázku mezi oblíbenéZasílat nové odpovědi e-mailemVyřešeno Ako nacínovať kontakty na lítiové batérky

Jediné správné řešení? Vážně? Možná tak pro průmyslovou výrobu, kde to je nejpohodlnější a nejrychlejší.

Já bych to tak kategoricky určitě netvrdil. Pro zkušenosti je třeba jít k modelářům, kteří dlouholetými zkušenostmi ví jak na to a kupodivu články spojují pájením a nic jim nebouchá. Zejména to platí pro zmíněné "tužkové" baterky, které jsou typu Li-Ion. U Li-Pol je to trochu složitější, protože tam by se pájely vývody na hliník. A to každý neumí. A proto se častěji dodávají v sadách po více článcích.

Pájením se u modelářů spojují proto, že si stačí porovnat velikost plochy bodového spoje (tedy v případě, že všechny body drží, což vždy není pravidlem) a plochy pájeného spoje. No, a pak už stačí jen Ohmův zákon, pro zjištění, jak se to bude chovat při konkrétním proudu. To R, tam má ve vzorci docela zásadní význam.

Články jde bez problémů pájet trubičkovým cínem s přidanou kalafunou.
- pájené místo ojet jemným šmirglem nebo hranou nože
- pokalafunovat (nic se nemusí pak čistit)
- pokud se používá pájecí kapalina (např. na nikl), je třeba kapalinu nanést na místo třeba špejlí s vatou, hadrem hned očistit a HNED pájet.
- pocínovat
- spájet

Pálečka 75W "kopyto", stačí několik sekund. Určitě ne pistolová.

A ještě tip. Pro spojování se používají kolmo nastříhané pásky široké cca 5 mm ze zemnících pásků. Ty před pájením na chvíli namočit do roztoku octa se solí. Ze skleničky doporučuji vytahovat pinzetou, aby se znovu nezamastily a po osušení pájet. Měď bude krásně čistá a jde snadno pocínovat.

Reakce na odpověď

1 Zadajte svou přezdívku:
2 Napište svou odpověď:
3 Pokud chcete dostat ban, zadejte libovolný text:

Zpět do poradny