Přidat otázku mezi oblíbenéZasílat nové odpovědi e-mailem Elektrický generátor

Měl bys více zvášit kladené otázky, abys nebyl na váškách. Osvoj si základní terminologii a principy, aby bylo možno radit. Neptej se na "produkci", ale na výkon... Najdi si ještě "stator", "rotor" a "komutátor"...

1 - Principem přeměny mechanické energie na elektrickou je změna magnetického pole cívky. Jestli hýbeš cívkou, nebo magnetem, není podstatné. Záleží pouze na mechanickém provedení stroje. U točivých zdrojů vždy vzniká střídavý elektrický proud.
2 - napětí (Volty) = počet závitů na cívce
3 - proud (Ampéry) = síla drátu - POZOR! Zde se udává PRŮŘEZ, protože některé vodiče se v rámci úspory místa vyrábějí ve čtvercových i obdélníkových profilech.
4 - výkon (Watty) = síla magnetického toku, působícího na drát - jde zefektivnit pomocí jádra cívky (tvar a materiál), minimalizace magnetických ztrát zmenšováním mezer ve "vodičích magnetu" - tedy minimální mezery v jádrech
5 - Počet cívek = počet fází
6 - u stejnosměrného generátoru dochází k usměrnění "komutátorem", kdy jednotlivé cívky rotoru jsou připojené k destičkám , sestaveným do tvaru válce a proud se odebírá "kartáči" (uhlíky) pouze z jedné z cívek, která je právě v poloze k cívce na statoru. Je to "mechanický usměrňovač".

No, a ke vzorci "produkce" : P= U.I --- P= výkon ve Wattech, U= napětí ve Voltech, I= proud v Ampérech

Vzhledem k formulaci dotazu pevně doufám, že tenhle úkol nezpracovává žák některé elektrotechnické školy, ale žák jiné odbornosti, v rámci všeobecného rozhledu v jiných oborech.

Reakce na odpověď

1 Zadajte svou přezdívku:
2 Napište svou odpověď:
3 Pokud chcete dostat ban, zadejte libovolný text:

Zpět do poradny