Přidat otázku mezi oblíbenéZasílat nové odpovědi e-mailem Kolísavé napětí

Kolísání napětí a nejen to, kvalita elektrické energie vůbec mě prakticky živí, takže zkušenosti minimálně teoretické mám.

Pokud sousedi nic nepozorujou (zvlášť jestli mají ještě klasické žárovky), bude to problém opravdu jen u Vás. Když už to způsobí i poruchu připojeného zařízení (nějak se to klasifikovalo, tohle je předposlední stupeň tedy zařízení vypoví funkci, ale po resetu jde, poslední stupeň je už nevratná porucha). Co třeba žárovky na společné chodbě, ty jsou OK?
Při takových projevech už by muselo postižené místo být žhavé, tedy bych osahal a očichal všechny krabice a další místa. Jestli to zasahuje víc okruhů, pak to bude buď více poruch nebo bych hledal na vyšší úrovni, tedy v bytovém rozvaděči. Případně bych očichal i ten společný, ale do něj bych nelezl, to ať si zařídí správce. Měli jsme třeba v paneláku jeden požár právě od hlavního jističe jedné partaje. Teda nebylo to nic vážného, hořelo opravdu jen v tom rozvaděči kromě očouzeného okénka u elektroměru které je tam dodnes se to navenek nijak nepozná. TZaky se to někdy hledalo s rozhlasovým přijímačem na středních vlnách, protože jestli někde něco jiskří, tak to bude dost rušit a možná nejen rádio.

Kdyby to měli i sousedi, tak to řeší energetika, je potřeba si ztěžovat na flikr (blikání) ne na kolísání napětí (kolísání znamená, že máte chvíli 220 a jindy 240 ale stabilní), oni potom provedou měření a možná zjednají nápravu (ta náprava spočívá v posílení vedení (odpojení neposlušného odběru, který flikr způsobuje je prý téměř nemožné), proto to neni hned, ale všichni se dušují, že to řeší při nejbližší příležitosti). Ale toto zřejmě neni váš případ.

Reakce na odpověď

1 Zadajte svou přezdívku:
2 Napište svou odpověď:
3 Pokud chcete dostat ban, zadejte libovolný text:

Zpět do poradny