Přidat otázku mezi oblíbenéZasílat nové odpovědi e-mailem Senzor pohybu

Potřeboval bych radu, mám na zahradě takovéto led světlo s pohybovým senzorem. Vše fungovalo správně, citlivost byla nastavena střední a v noci se světlo vždy při pohybu zapnulo a za 2 minuty se zase vypnulo.

fotka světla

Jenže nedávno byl v ulici výpadek proudu, před vypadnutím proudu bylo nejspíš světlo zhasnuté, no a od té chvíle a opětovného zapnutí proudu světlo svítí neustále. V noci, když kolem světla jdu, tak slyším cvaknutí, že pohybové čidlo stále pracuje (zachytilo mě) no ale světlo svítí furt. Napadá vás řešení nebo je nutné koupit nové světlo včetně čidla?

Jsou zobrazeny jen nové odpovědi. Zobrazit všechny
Předmět Autor Datum
Kdysi jsem tohle vyráběl, a šlapalo to 20 let, a přežilo několik prasklých žárovek (i těch co vyhodi… nový
ml1 13.12.2019 11:34
ml1
Plný souhlas se ZeroZero. Pokud by šlo o spečený kontakt relátka (ozývá se cvakání) a ne o proražený… nový
George63 15.12.2019 20:55
George63
Hele měl jsem stejnej problém jako ty a známý mi doporučil podobný postup jako píše Zerozero, ale po… poslední
Petr5 18.12.2019 16:50
Petr5

Kdysi jsem tohle vyráběl, a šlapalo to 20 let, a přežilo několik prasklých žárovek (i těch co vyhodili hlavní jistič). Teprve vloni se jedné žárovce povedlo to odpálit. Takže světlo pak svítilo furt na 1/2 a rozsvěcelo se při pohybu naplno. Zcela evidentně byl propálený triak tak že jednu půlvlvnu vedl furt a na druhou pracoval správně. Ale to jsem věděl proto, že to byl můj výrobek (teda asi bych si to tipnul i kdyby nebyl). Čekaly mě tehdy dva úkoly, tím prvním bylo to rozebrat a najít po 20 letech jak je to zapojené, abych to dokázal i složit a tím druhým bylo sehnat triak, který už před 20 lety byl výběhový (stará tesla se svorníkem), protože se soudobým to fungovalo, ale znamenalo by to prakticky to celé postavit od píky, protože se tam nevtěsnal. Obojí se podařilo.

A teď záleží na tom, jaké máte zkušenosti a vybavení, musíte se podívat, kudy (přes co) teče proud a co je tedy trvale sepnuté, jestli jsou svařené kontakty relé nebo je proražený nějaký elektronický spínač (triak, tranzistor, co já vím). Obojí se dá lehce nahradit, teda pokud to není natěsnané jako v mém bastlu (tehdy jsem to všechno narval do nějakého PIR původně pro zabezpečení co jsem sehnal v bazaru), ale nákup nového celého světla možná vyjde lépe na peníze i na práci. Já to opravoval spíš z nostalgie.

Plný souhlas se ZeroZero. Pokud by šlo o spečený kontakt relátka (ozývá se cvakání) a ne o proražený odrušovací kondík, je možné relátko vyměnit. Seženou se ale spíše běžně na Aliexpressu, za cca 10,- Kč. Bývají většinou na 12V, nebo 24V DC. To chce zjistit po demontáži, pokud si na to troufáš. Nevýhodou Aliexpressu je pouze delší dodávka (cca měsíc), ale bez poštovného, takže to stojí opravdu těch 10,- Kč. Jinak možno koupit na Aukru, ale s poštovným a za cenu o něco vyšší. Pouze pozor, kupovat od prodejce jež je má na skladě (přečíst v podmínkách dodání), ne že je pouze objedná. Pak by to opět trvalo dlouho.
Pokud by jsi měl v okolí nějakého "elektrobastlíře", ten by je také mohl mít. I já je mám v NZ.:-D

Hele měl jsem stejnej problém jako ty a známý mi doporučil podobný postup jako píše Zerozero, ale podle mě pokud nejsi nějaký elektrikář či kutil, tak ti u toho praskne žilka z nervů. Je moc věcí, které tomu mohou být, a pokud u toho nechceš trávit tunu času, či čekat týdny na nějaké součástky, tak doporučuji koupit nové... v dnešní době to seženeš do pár stovek a myslím, že je malá pravděpodobnost, že se ti něco takového stane znovu. Poslal jsem ti fotku toho co mám já doma a jsem spokojený... já ho kupoval tady na svitidla-s-cidlem-pohybu snad za 300-400,-
Ale je otázka jestli ho tam ještě najdeš, uvidíš sám. Držím palce ;)

Zpět do poradny Odpovědět na původní otázku Nahoru