Přidat otázku mezi oblíbenéZasílat nové odpovědi e-mailem Senzor pohybu

Světlo je vybaveno LED diodami. Tedy obsahuje také spínaný zdroj a ten při zapnutí zpravidla vezme dost velký nárazový proud.
Pokud je slyšet cvaknutí, znamená to, že je v čidle spínací relé. Lze předpokládat, že při sepnutí relé došlo ke svaření kontaktů proudovým nárazem. Kotvička relé sice cvaká, ale kontakty se nerozepnou.
Oprava je možná výměnou relátka za jiné stejné, nebo stejných vlastností (spínaný proud a napětí cívky). Pokud by šlo rozdělat, uvolněním kontaktů. Několikrát se mi povedlo kontakty uvolnit tak, že jsem položil destičku s relé na podložku a něčím, něco jako minikladívko, co je po ruce, tvrdě, ale tak aby to vydrželo, poklepávat na pouzdro relé. Kontakty někdy odskočí.
Také je ale možná ještě jedna závada. Kontakty relé jsou přemostěny kondenzátorem. Kondenzátor může být proražený. Slouží tam k omezení jisření při vypínání a omezení rušení. K funkci jinak není potřeba, pokud by tam nebyl, moc se nestane. Dokonce LED s malým výkonem přes něj mírně může svítit. Jako první bych zkusil kondenzátor vyřadit.

Reakce na odpověď

1 Zadajte svou přezdívku:
2 Napište svou odpověď:
3 Pokud chcete dostat ban, zadejte libovolný text:

Zpět do poradny