Přidat otázku mezi oblíbenéZasílat nové odpovědi e-mailemVyřešeno Seřízení světlometů u auta

Nazdar, v našem městě provozuje na své stěně budovy jedna z autoškol možnost seřízení si světlometů zadarmo. Bohužel nikde jsem se nedohledal žádného návodu, jak správně světlomet seřídit - na tabuli jsou tři rysky, nejsem si jistý, na kterou světla seřídit.

Tabule vypadá takhle:
wD6sNme.jpg

Podle mě se má najet na betonové panely, koly se zapřít o patník (na fotce je špatně vidět, ale je tam). Pod volantem stáhnout světla dolů a nastavit světlomety na zelenou rysku. Poté když zkusím dát světla ovládáním pod volantem nahoru, měly by se dostat na červenou rysku. Je to tak jak píšu, nebo plácám úplnou blbost?

Předmět Autor Datum
Tady je odkaz na google mapy, třeba z toho poznáte víc: xmE3AHKUxqXyFyZ2A nový
jindraaaaa 02.12.2019 18:12
jindraaaaa
nedohledal žádného návodu, https://www.wikihow.cz/Jak-se%C5%99%C3%ADdit-sv%C4%9Btla-auta http://… nový
čumil old 02.12.2019 19:28
čumil old
Děkuji za vyčerpávající odpověď, ale už jsem asi zjistil, kde je problém. Přijel jsem ke zdi, rozsví… nový
jindraaaaa 02.12.2019 20:43
jindraaaaa
Main Gáát, ako si to dokázal? Vrazil si nejakú z radov LED alebo máš zdeformovný plast chromovanej p… nový
Nuda 02.12.2019 21:55
Nuda
No má teorie je, že buď jsem koupil velice nekvalitní žárovky, a nebo jsou tam žárovky špatně usazen… nový
jindraaaaa 02.12.2019 23:02
jindraaaaa
a můžu vědět, jak má tohle fungovat, když tam přijedu se SUV, co má světla více než půl metru od sil… nový
touchwood 03.12.2019 07:41
touchwood
Takéto meranie z tejto vzdialenosti múra od stojiska je takmer na 99,9% dokonalé aj pri SUV kombajno… nový
Nuda 03.12.2019 10:31
Nuda
Na tvojom mieste by som takýto postup ani neskúšal. A) aj keď sú tam betónové panely, časom mohli sa… poslední
yYy 03.12.2019 12:46
yYy

Main Gáát, ako si to dokázal? Vrazil si nejakú z radov LED alebo máš zdeformovný plast chromovanej plochy paraboly? Niekedy som používal H4 130/100W, ale aj 170W, ale nikdy sa mi nezdeformovala parabola teplom lebo treba svietiť iba za jazdy, aby sa sklo a parabola chladila. Príkon 170W na vlákno už je pecka, popáli ťa svetlo cez gate ak stojíš tesne pred reflektorom.

však tlmené, vláknové žiarovky sú predpísané pre vozidlo a reflektor. Sú vo vnútri s vaničkou pod vláknom ak máš nejaké typu Hx či modrý xenón. Už aj Škody Spartak mali tieto žiarovky s vaničkou pod vláknom. Jedine kombinované paraboly mali dve žiarovky v reflektore, lebo predná parabola na diaľkové pre H1 zasahovala rozdelením do polovice reflektora čím "osekla" osvit zadnej žiarovky. Kedysi ich mali takto riešené SAAB 99.

Takéto meranie z tejto vzdialenosti múra od stojiska je takmer na 99,9% dokonalé aj pri SUV kombajnoch či traktoroch, lebo výška horizontálneho orezu sa geometricky dostáva do správneho vógrisu s odstupom vzdialenosti, aby horizontálne zrezaný lúč neoslňoval vodičov ani vo Ferrari či Lambách sediac riťou takmer na vozovke.

Blbo by sa to meralo povedzme v sojisku iba jeden bežný meter od nákresu na múre, tam by mohla byť odlišnosť nastavení rozdielna v nepresnosti o 50% pri všakovatej svetlej výške "nadicaných" vozidiel obutých napríklad na balónoch, do ktorých nedožratá lúza lumpenproletariátu odkojená a prevychovávaná boľševikmi na škodovkách či źigulíkoch, či vypatlané celebrity z radov bliakačov, spevákov raperov, futbalistov, ktorá v rozkoši "niekoho viac", lezie do kabíny po chrómovaných rebríkoch, ako do austrálskeho, 2000kW ťahača.

Na tvojom mieste by som takýto postup ani neskúšal.
A) aj keď sú tam betónové panely, časom mohli sadnúť nižšie a "nastavením" tak budú svietiť vyššie. Budú oslňovať.
B) Tieto tabule boli určené najmä pre obyčajne dvojvláknovky a prípadne pre halogény H4 a pre TVAROVANÉ sklo reflektora!!!!!! Dnes sú často miesto tvarovaných skiel číre (hladké) a usmernenie svetla spôsobuje odrazná plocha vzadu. Preto je vidieť v svetlometoch žiarovky, ktoré majú pred sebou kovový kryt (aby sa svetlo odrážalo dozadu a nesvietilo priamo vpred)
C) Tento "prostriedok" sa neodporúča práve pre reflektory s hladkým sklom, so xenónmi, bixenónmi, so šošovkou, s LEDkami.
D) Radšej si zaplať servis a oni to v presne kontrolovaných podmienkách nastavia presne. Majú na to regloskopy, vodorovnú plochu a kontrolujú i tlak v pneu, aby neranie bolo čo najpresnejšie. A navyše - máš doklad od nich, že to vykonali a v prípade, že by si oslňoval - tak môžeš reklamovať ich službu.

Zpět do poradny Odpovědět na původní otázku Nahoru