Přidat otázku mezi oblíbenéZasílat nové odpovědi e-mailemVyřešeno Kvalitní nůž, co se hned neztupí.

MichalDM: Nudu bych moc neposlouchal. Jednak Solingen není značka nožů, ale město v Německu (z těch výrobců co jsem uvedl je ze Solingenu tuším Wüsthof a Burgvogel), kde působí desítky nožířských firem a slovo Solingen si rádi dávají do názvu svých výrobků čínští soudruzi, co vyrábí místo nožů bláto z podřadných ocelí.
Na druhém Nudově odkazu je ocílka pro ty co neumí s klasickou ocílkou a na třetím čínská brusná sada, na které se brousí napřed jedna strana nože, pak nůž povolíš otočíš, upneš brousíš druhou stranu, jdeš na jemnější kámen a totéž opakuješ. Zaručeně si poškrábeš při tom čepel, nepracuje se s tím moc dobře, ale funguje to. Ty kameny co jsou u toho jsou docela dobré (dají se koupit zvlášť), ale spíš doporučuji diamantové, jde to mnohem rychleji. Otázka jestli se ti bude chtít investovat peníze, čas, trpělivost a hlavně um do broušení nožů.
Co se týče keramických nožů, ano jsou ostré a jejich ostří vydrží dýl. Na druhou stranu jsou neobyčejně křehké a zlomíš ho i v kedlubně. Jako vše se tupí i on a nabrousit keramický nůž není žádná sranda a může to převyšovat cenu samotného nožíku. Pokud ti vypadne z ruky, často se rozbije. A řečem o vitamínech snad soudný člověk nevěří.
Prkýnka ano dřevo, nebo plast, určitě ne efektně vypadající sklo, či keramiku, jež ostří ničí.
Pokud hledáš lepší běžný nůž na domácí použití, moc materiál neřeš, firmy co jsem uvedl mají solidní materiály, obecně je na výběr z nožů kovaných (kovají se z ocelového hranolu nikoliv z plátků různých materiálů (to jsou buď laminované nože a damascenské a to je na doma opravdu drahé docela zbytečné) a poznáš je podle kovové patky u rukojeti (i to čínští soudruzi napodobují) a nebo levnější nože vystřihované z pásu oceli. Kované mají zhutnělý materiál, líp drží ostří. Z prvního odkazu co posílá Nuda je první řada nožů vystřihovaných, druhá řada jsou nože kované. Co vybereš je na tobě, doma rozdíl moc nepoznáš, kované vypadají lépe. Tím doma nepoznáš rozdíl myslím to, že jsou úplně jiné nároky na nůž pro kuchaře, co s ním denně nakrájí metrák řízků a jiné na nůž, kterým si doma ukrojíš plátek chleba a jednou za týden půl kila řízků.

Reakce na odpověď

1 Zadajte svou přezdívku:
2 Napište svou odpověď:
3 Pokud chcete dostat ban, zadejte libovolný text:

Zpět do poradny