Přidat otázku mezi oblíbenéZasílat nové odpovědi e-mailemVyřešeno Kvalitní nůž, co se hned neztupí.

Nože Tescoma se velice rády lámou. Nevím jestli to dělá řada Azza, ale řada Profesional ano a nejsem jediný komu se to stalo.
Určitě bych na noži nešetřil, je to investice na celý život, kvalitní nůž zdědí i vaše vnoučata. Nešlápnete vedle se značkami jako je Victorinox, Wüsthof, F.Dick, Zwilling, Burgvogel. Dobrý poměr cena výkon mají nože z nožířství Pok Plzeň.
Jak bylo řečeno, každý nůž je určen na něco jiného. Je dobré mít velký nůž kuchařského tvaru, se kterým se dá dobře krájet i pečivo, dál nějaký středně velký univerzál na salám atd. a malý nůž na čištění zeleniny. To je základ se kterým si vystačíte. Když začnete od toho prostředního, částečně nahradí ty zbylé dva. K noži patří i kvalitní ocílka (nejlepší jsou ocílky F.Dick řada Dickoron) na udržování ostří, ale chce to hodně cviku, než se to naučíte, budete nože spíš tupit. No a samozřejmě jednou za čas nože nabrousit, buď sám, nebo u nožíře (lepší kousek rozhodně nesvěřovat řemeslníkům typu brousím nože nůžky, opravuju deštníky, vezme to obvykle vysokootáčkovým kotoučem a nůž spálí, tedy spíš popustí a už nikdy nebude držet ostří). Jinak nůž držící ostří několik let je sci-fi, teda pokud neleží ve vitríně. Mám rád ostré nože, brousím je jednou za 3-4 měsíce a na ocílce vezmu po každém použití. Ale to samozřejmě záleží na tom jak je nůž vytížený a jaké jsou nároky na jeho ostří. Prostě to musí holit a rajče nebo hrozen přeříznout tažením vlastní vahou.
Osobně bych určitě do nerezi šel (440C kterou uvádí kolega samozřejmě nerez je), ostatně běžně se moc nožů z černé oceli u nás neprodává (mám jednoho japonce, ale černá a nesmí na ocílku, protože do tvrdých japonských ocelí dělá ocílka zuby) a takový nůž se musí OKAMŽITĚ po použití umýt, osušit a nejlépe s ním pak říznout do slaniny a podobně.

Reakce na odpověď

1 Zadajte svou přezdívku:
2 Napište svou odpověď:
3 Pokud chcete dostat ban, zadejte libovolný text:

Zpět do poradny