Přidat otázku mezi oblíbenéZasílat nové odpovědi e-mailem Desinfekce studny - Savo vs. ponorné čerpadlo

Chtěl bych pořádně vydesinfikovat studnu. Mám v ní málo vody, cca 35 cm, ale přítok je silný, běžným používáním nelze (zatím) vyčerpat. Desinfekci provedu Savem a chystám se ho tam dát více, aby to "zabralo". V té souvislosti mě napadla jiná věc. A sice zda silnější roztok Sava nemůže uškodit nerezovému ponornému čerpadlu. Nevím nakolik je Savo agresivní, zda nemůže narušit nějaká těsnění či jiné součásti čerpadla.
Co vy na to?

Jsou zobrazeny jen nové odpovědi. Zobrazit všechny
Předmět Autor Datum
Bežne nemá význam studňu v prípade nezamorenej, "povrchovej" vody, dezinfikovať. Voda sa čistí v spo… nový
Nuda 12.11.2019 03:30
Nuda
Copak nerez, ale co další tvarovky po cestě a vodní kámen? Pokud je nějaké dávkováí normální, jaký m… nový
kejki 12.11.2019 10:07
kejki
Zředěné Savo zejména při krátkodobém působení, než se voda odčerpá, nic nepoškodí, ani při silnější… nový
Zerozero 12.11.2019 10:42
Zerozero
Já tam pro preventivní desinfekci vždycky před sezonou naleji rozpuštěný Sagen.Obsahuje stříbro,kter… nový
Karel04 12.11.2019 11:28
Karel04
Pokud je studna starší doporučoval bych vyčistit mechanicky skruže a spáry. Dno studny prokopat až n… poslední
Stefran 19.11.2019 04:44
Stefran

Bežne nemá význam studňu v prípade nezamorenej, "povrchovej" vody, dezinfikovať. Voda sa čistí v spodnom podloží sama, pretekaním medzi vrstvami pôdneho profilu.

Jedine ak bola voda zamorená fekálnymi baktériami, enterokokmi, skapatými hlodavcami napadané v studni či kopáč studne mal zahovnené gumáky a vercajk od hnoja a močůvky.

Tekuté Savo original s 26% obsahom naviazaného chlóru absolútne nevadí čerpadlu, metalu, guferám, plastom ani gume.

Môžeš ho do studni naliať aj celý kartón, podľa financií a nechať pôsobiť aspoň 48 hodín, bez čerpania, než sa chlór nedostane priesakmi do spodného podložia pôdy v okolí studni. Potom vodu vyčerpaj, lebo chlór rozpustí niektoré minerálne látky a voda bude zakalená.

Baktérie sa množia v potrubí ak sa voda nečerpá, dlhodobejšie stojí aj pod tlakom. Sú to anaeróbne baktérie, tieto svine žijú bez prítomnosti vzduchu v uzatvorenom priestore. Hlavne sa im darí v nánosoch, sedimentoch, vodnom šutre na vnútornom profile prívodného potrubia. V potrubí s teplou vodou z boilera, tam je časom živo, zoologická záhrada. Vydržia teplotu 80°C, teda ani na plné gule pustený el. boiler ich nemusí zlikvidovať v rokmi zanesenom potrubí vodným šutrom.

Zředěné Savo zejména při krátkodobém působení, než se voda odčerpá, nic nepoškodí, ani při silnější koncentraci. Samo je v plastové láhvi a běžně se míchá na použití v plastovém, nebo kovovém kýblu.
Po rozkladu ve vodě zvýší přechodně slanost vody.
V tomto případě celkem souhlasím s Nuda. Pokud nedošlo k náhodné kontaminaci třeba zatečením povrchové vody, asi to není ani potřeba, voda se vyčistí odčerpáváním sama. Pokud ovšem není z nějakého důvodu znečištěn samotný pramen. V tom případě by ale desinfekce vody neměla význam.

Já tam pro preventivní desinfekci vždycky před sezonou naleji rozpuštěný Sagen.Obsahuje stříbro,které se usadí na všem okolo i uvnitř a má antiseptické účinky.Rozbory pak nedělám,ale mám dobrý pocit,že mám vodu zdravější a lepší.:-)Ale já s ní jen zalévám a jen trochu jí jde na pití a vaření.Zatím žádné zdravotní problémy,tak asi pitná je.

Zpět do poradny Odpovědět na původní otázku Nahoru