Přidat otázku mezi oblíbenéZasílat nové odpovědi e-mailem Připojení motoru k síti

Dostal jsem od kamaráda přírubový asynchronní motor, z možností napájení 380/220V,na kterém je umístěn rozběhový kondenzátor.Několik let jsem ho mněl ve sklepě a teďka,při vyklízení sklepa, jsem ho objevil ale nepotřebuji ho,tak bych ho chtě nabídnout někomu k prodeji ale nevím jestli je v chodu,(měl by být.Potřebuji poradít z připojením ve svorkovnici na připojení 240V,abych motor mohl odskoušet!!Poradí mi z vás někdo?

Jsou zobrazeny jen nové odpovědi. Zobrazit všechny
Předmět Autor Datum
Stačilo by ji i popsat. Vzhledem k tomu, že jde o možnost napájení 380/220V (zřejmě na štítku), dá s… nový
George63 06.11.2019 20:56
George63
Pokud je kondenzátor připojený do svorkovnice, bude zřejmě zapojen na provoz 230V. V tom případě bud… nový
Zerozero 07.11.2019 00:35
Zerozero
Děkuji,už to běží jak má. poslední
mikor 07.11.2019 16:00
mikor

Stačilo by ji i popsat. Vzhledem k tomu, že jde o možnost napájení 380/220V (zřejmě na štítku), dá se předpokládat že jde o motor 3 fázový. Pokud je na něm umístěn kondenzátor, pak byl zřejmě zapojený jako jednofázový na 220V, což je rovněž,pokud jde o potřebu, také, za určitých podmínek, možné. Ale takto zapojený motor má podstatně menší výkon. Má-li 6 svorek (3+3 nad sebou) doporučoval bych jej vyzkoušet v původním zapojení, tedy na 380(400)V a to tak, že se vrchní tři svorky propojí a na spodní se připojí 3 fáze z 3 fázové zásuvky. Nezapomenout připojit i ochranný vodič na kostru motoru i v zásuvce. A vzhledem k tomu, že ležel někde dlouho ve sklepě (vlhkost), doporučoval bych, před připojením, změřit izolační stavy proti kostře a vinutí vůči sobě. Aby bylo zabráněno případnému úleku při "šlusu" a vyhození jističe nebo pojistek. ;-)

Pokud je kondenzátor připojený do svorkovnice, bude zřejmě zapojen na provoz 230V.
V tom případě budou na svorkovnici tři propojky umístěné svisle vedle sebe. Na dvou z těchto propojek bude zapojený
kondenzátor a jedna propojka volná. Na volnou propojku se zapojí fáze a na vedlejší spojku, kam vede i jeden vývod kondenzátoru se připojí nulák (pracovní). Na kostru ochranný vodič. Pokud se nulák připojí až na třetí svorku, tak je to stejné, jen se otočí běh motoru.

Zpět do poradny Odpovědět na původní otázku Nahoru