Přidat otázku mezi oblíbenéZasílat nové odpovědi e-mailem Jak bude ovlivněno průtokové množství tepelným čerpadlem, při použití oběhového čerpadla?

Normálně u každého čerpadla je dopravní výška rozhodujícím faktorem. Pokud se například udává,že čerpado má výtlak třeba deset metrů, znamená to, že čerpadlo do této výšky vodu vytlačí, ale už neteče. Tedy průtok s výškou klesá.
Ale u uzavřeného okruhu, jako je topení, pokud systém není zavzdušněn a zcela zaplněn toto neplatí.
Je to tím, že je voda v okruhu staticky vyvážená. Tedy čerpadlo sice do výšky vodu tlačí, ale zpětná větev stejnou silou gravitačně "táhne". Tím se potřebný tlak nahoru vyváží tahem dolů. Proto i čerpadlo s minimálním výtlakem může zajistit oběh do libovolné výšky.
Jediným faktorem, který tedy ovlivňuje průtok, je průsvit potrubí a dynamický odpor. Průsvit způsobuje odpor třením a třeba kolínka, ventily a podobně, brzdí průtok i dynamicky.
Potom se tedy jedná o to, jaký odpor průtoku klade která větev topení. Lze říci, že například v přízemí, kde je to blíž, bude odpor menší a větší průtok. Naopak do patra, delším vedením bude odpor větší. To se pak zpravidla dolaďuje přiškrcením snažšího okruhu regulací ventily.
Výtlak oběžného čerpadla je důležitý v tomto případě ne z hlediska výšky, ale schopností přemoci odpor vedení.
Udávané dopravní množství je též trochu zavádějící údaj. Pokud se udává max. průtok, znamená to, kolik proteče čerpadlem při nulové dopravní výšce a zanedbatelném odporu. (to platí všeobecně pro čerpadla, jaké údaje se uvádějí u oběh. čerpadel pro topení nevím).
Tedy pokud se uvádí průtok třeba 10m3/h, vlivem odporu vedení bude průtok menší a v závislosti na výtlaku čerpadla.
Vypočítak tak dopravované množství v okruhu není jednoduché. I když projektanti topení na to asi nějaký způsob mají.
Bylo by potřeba znát výtlak čerpadla při určitém množství, celkový průtokový odpor okruhu a asi ještě další vlivy.
Já bych to vypočítat neuměl. Asi je řešení, že se čerpadlo raději přiměřeně předimenzuje. Možná i proto mají některá čerpadla regulaci výkonu. Nastaví se to pak, aby to stačilo.
To je asi tak všechno co vím o čerpadlech :-):beer:

Lidem, kteří rozumí vodě v trubkách říkám že s elektrikou je to podobné. Těm kteří rozumí elektrice říkám, že s vodou v trubkách je to podobné. :-) Výtlak -- napětí. Průtok -- proud. Výtlak x průtok --výkon. Průřez trubek -- odpor.

Reakce na odpověď

1 Zadajte svou přezdívku:
2 Napište svou odpověď:
3 Pokud chcete dostat ban, zadejte libovolný text:

Zpět do poradny