Přidat otázku mezi oblíbenéZasílat nové odpovědi e-mailem Na jakém principu je řízen tepelný výkon tepelného čerpadla dle potřeby tepelného příkonu objektu?

Nainstalovali jsme tepelné čerpadlo topení vzduch-voda, s invertorovým kompresorem. Podstata řízení výkonu kompresoru je mi jasná, ale není mi jasné, od čeho se odvíjí řízení výkonu vlastního invertorového kompresoru, od kterých čidel, případně údajů, v závislosti na postupném vyhřívání objektu.
Na radiátorech a u podlahového topení jsou instalovány termostatické ventily.
Na řídícím panelu se dají nastavovat a digitálně se zobrazují různé hodnoty teplot a provozních stavů a časové údaje pro zapínání a vypínání T.Č.
V řídícím systému (v "bedně") T.Č. jsou osazena čidla teplotní (teplota vstupu a výstupu teplé vody z výměníku, teplota výstupního a vratného plynu kompresoru, okolní teplota-asi venkovní) a dále průtokový spínač na výměníku, který blokuje čerpadlo v případě slabého průtoku v cirkulačním okruhu topného systému a T.Č.
Dále ještě pár dalších elementů, které ale, pro řešení řízení, asi nemají podstatný význam.
Jde mi o to, jakým způsobem je a čím výkon invertorového kompresoru řízen.
Již nyní máme problém, neboť při spuštění T.Č. oběhové čerpadlo, i při všech otevřených ventilech na radiátorech a všech ostatních ventilech na okruhu, nedosáhneme dostatečného průtoku přes výměník, takže průtokový spínač (jeho připojovací trubičky přemosťují vstup a výstup výměníku - je paralelně k výměníku) nesepne a T.Č. se nespustí a je hlášena chyba "E02- ochrana toku vody", na průtoku výměníkem čerpadla a topným systémem. Při překlenutí tohoto kontaktu se pak čerpadlo spustí, ale po určité době a částečném rozehřátí T.Č. i systému, se opět zastaví a hlásí chybu "E08 -teplota mezi vstupní a výstupní vodou je příliš vysoká" (asi na výměníku). Což by pochopitelně mohlo souviset.
A kompresor se po zapnutí postupně rozjede na plný výkon a jede na plno až do vypnutí a nahlášení chyby.
Domnívám se, že by se jeho výkon (invertorově řízený) měl, na základě nějakých (asi těchto) parametrů přiměřeně snížit a nemělo by k "přehřátí" na výměníku dojít a ne aby se jenom vypnulo celé čerpadlo.
S tím souvisí tedy můj konkrétní dotaz.
V případě, že topné okruhy a radiátory s termostaty, postupně, po vyhřátí místností, topný okruh uzavírají, pochopitelně by mělo postupně docházet k omezování průtoku v topném systému i v T.Č. a případně i nárůst teploty na výměníku a od toho by se měl, podle mne, řídit plynule výkon kompresoru. V extrémním případě pak, při uzavření všech okruhů a úplném omezení cirkulace, by pak mělo dojít k řízenému vypnutí kompresoru a v případě potřeby dalšího vytápění, opět k zapnutí.
Nyní však, při překročení těchto hodnot (malý průtok, vysoká teplota výměníku) dojde, ale vždy pouze za plného chodu kompresoru na max.výkon, k úplnému "chybovému" vypnutí, nahlášení chyby a pak už se T.Č. samo nespustí. Pak je nutno pouze silově vypnout T.Č. od sítě a nechat výměník vychladnout.
A kontakty průtokového spínače, i za všech otevřených termostatických ventilů na radiátorech, i při chodu oběhového čerpadla (60W) na plný výkon, musí být překlenuty, jinak se T.Č. nedá spustit vůbec.
Zapojení T.Č. do okruhu topení by mělo být v pořádku, kontrolováno několikrát, voda v čerpadle a systému jinak cirkuluje (pokud je průtokový spínač přemostěn), rovněž bez problémů.
Manuál k tomuto T.Č. (typ BKDX50-200I/380V) máme, včetně "chybovníku", takže i z něj máme informace o těchto stavech.
Nezprovozňovali jste někdo toto, případně podobné T.Č, a nemáte s tímto někdo zkušenosti? Případně nemáte nějaké informace, jak je toto řešeno?

Odpověď na otázku

1 Zadajte svou přezdívku:
2 Napište svou odpověď:
3 Pokud chcete dostat ban, zadejte libovolný text:

Zpět do poradny