Přidat otázku mezi oblíbenéZasílat nové odpovědi e-mailem Na jakém principu je řízen tepelný výkon tepelného čerpadla dle potřeby tepelného příkonu objektu?

Co se týče údajů topný výkon 19kW/el. příkon 5 kW, tedy COP skoro "4", jsou to "ideální" typové údaje výrobce. Momentálně nemám křivku COP k dispozici, ale jak budu mít (má ji syn), mohu poslat. Jinak jde o RD přízemní, s celým obytným podkrovím o rozměrech cca 8-9 m x 13 m, v mírně podhorské oblasti v kopci na "planině", v n.v. cca 600 m.
Postavený v r. 2005, z Porothermů, se zdmi síly 40 cm, zděný na "teplou maltu", + klasické omítky po 2 cm, bez dalšího dodatečného zateplení. Okna plastová, dvojité "vakuové" zasklení. Podkroví, mezi krovy a pod krovy, zatepleno 5 cm polystyren +10 cm GHizover , parotěs a sádroš.
Tepelné ztráty k tepelnému čerpadlu jsme nepočítali, vycházeli jsme z praktického využívání, zkušeností a odhadem, při topení původním kotlem na uhlí a dřevo.
Výpočet topidel (panelové radiátory a částečně podlahovka) v místnostech, jsem zpracovával někdy v r.2003, ale konkrétní údaje již nemám.
Ale pamatuji si, že jsem záměrně naddimenzovával topidla o cca 20-25 % (tedy výpočet na tepelný spád tak 70/50, ne klasický 90/70), se záměrem, že se systém s tímto vypořádá a rezerva je vždy k dobru. Osazeny na všech topidlech termostatické ventily, kotel Viadrus, taky snad kolem 20 kW (už si taky přesně nepamatuji) a v posledních cca 7-mi letech osazen plnou automatikou pro topení uhlím. Problém s nízkoteplotním topením (kondenzace, koroze) nebyl, kotel litinový.
Nyní se nám to "naddimenzování" hodí, neboť snad bude, na jarní a podzimní období, i tepelný výkon topidel stačit. V mrazech ale stejně počítáme s přitopením kotlem na uhlí a dřevo, případně s přitápěním velkou krbovou vložkou v obývacím pokoji, s možností prostupu tepla v podstatě do většiny místností, jak v přízemí, tak i v podkroví.
Tepelné čerpadlo jsme koupili od Číňanů, s invertorovým kompresorem. Takže je u něj relativně dobrá možnost plynulé regulace a možnosti nastavení elektrického příkonu, od cca 2 do 5 kW. Takže i zde jsme volili celkový tepelný výkon čerpadla s rezervou.
Na přívodu TĆ máme osazen samostatný elektroměr, takže bude poměrně přesná kontrola spotřeby a nákladů. Spustili jsme TČ v pátek, zatím "funguje" v "nouzovém" nastavení (viz výše uvedené problémy s oběhovým čerpadlem a průtokem), ale i přes to, při momentálních teplotách kolem 6-7st.C +/- topí na nastavenou teplotu cca 23 st.C, v celém domě a vytápí OK.
Nyní ještě dodělávám záložní zdroj a řešení (záskok) pro nouzové prohřívání TČ a potrubí od TČ do domu při mrazech (z topného systému z domu), v případě nepoužívání a vypnutí TČ a v případě výpadku napětí v síti (TČ je kompakt včetně sekundárního výměníku, topná voda je ve výměníku a z něj tedy jde izolovaným potrubím i venku).
Kompletní cena TČ , včetně všech vícenákladů (doprava a clo) cca 100 tisíc. Kompletní montáž svépomocí + kamarádi.
Původní předpoklad byl sice trochu nižší, ale i tak to snad jde. ;-)
Toliko, pokud Vás tedy zajímá, k našemu "případu". Snad Vám naše řešení a zkušenosti budou k využití při rozhodování.
Jaké budou další zkušenosti s provozem čerpadla se uvidí, ale zatím se zdá, že by to mohlo být dobré a splňovalo by to naše uvažované předpoklady, tedy topení hlavně v přechodném období, do venkovní teploty snad někde k nule. V mínusových teplotách u TČ vzduch/voda účinnost dosti klesá, takže se pak uvidí.:-)

Reakce na odpověď

1 Zadajte svou přezdívku:
2 Napište svou odpověď:
3 Pokud chcete dostat ban, zadejte libovolný text:

Zpět do poradny